Πρασινο φως του eurogroup στο δανειο για την ισπανια

11:03 21/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της, σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή. Το δάνειο θα ανέλθει έως και 100 δισ. ευρώ και...
θα παρασχεθεί από τον EFSF μέχρι να συγκροτηθεί ο ESM, ο οποίος θα το αναλάβει στη συνέχεια, χωρίς την ύπαρξη
καθεστώτος προνομιακού δανειστή.

Σε πρώτη φάση και για το ξεκίνημα του προγράμματος ο ΕFSF θα δεσμεύσει 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση «έκτακτων και αναπάντεχων χρηματοδοτικών αναγκών», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Προβλέπεται δε ότι τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχουν, κατά μέσον όρο, περίοδο ωρίμανσης 12,5 ετών με τις εκάστοτε εκταμιεύσεις να έχουν ανώτατο όριο ωρίμανσης μέχρι 15 έτη.

Πάντως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθορισθεί το Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιούν ανεξάρτητοι φορείς στις ισπανικές τράπεζες -οι υπολογισμοί ΔΝΤ και των πρώτων ελέγχων τοποθετούν τις ανάγκες περί τα 60 δισ. ευρώ.

Η βοήθεια, προστίθεται θα συνοδευτεί από υιοθέτηση πολιτικών που θα εστιάσουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα καταγράφονται στο Mνημονίου Kατανόησης (MoU) που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο το Eurogroup δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον έλεγχο των δημοσιονομικών της Ισπανίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Keywords
Τυχαία Θέματα