Πεντε funds enekριναν τη συμμετοχη τους στην αυξηση της eurobank...

11:56 19/2/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ...
Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται το πόρισμα της Blackrock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δισ. προσδιορίζοντας και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν ...
σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα στο προσεχές διάστημα.

Από την άλλη πλευρά όμως τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ που σε πρώτη φάση δεν καταναλωθούν για την εκ νέου υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος πλην την περίπτωση της Eurobank
θα δεσμευτούν στο TXΣ για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών από τα ευρωπαϊκά stress tests.

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank καθώς είναι βέβαιο ότι πρόσθετα απαιτούνται κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της. Το βασικό σενάριο μιλά για την ιδιωτικοποίηση καθώς 5 μεγάλα funds έχουν ήδη λάβει απόφαση στις επενδυτικές τους επιτροπές να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα που αναδεικνύει το μέγεθος της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Ο προβληματισμός έγκειται σε πολιτικό επίπεδο καθώς έχει υπάρξει αρχικά επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις προσωρινές υποαξίες που μπορεί να καταγράφει το ΤΧΣ. Όμως στο βαθμό που κορυφαία στελέχη της ΚΟ του ΠαΣοΚ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα για την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με συμμετοχή, αρχική, του ΤΧΣ στην αύξηση και πώληση του ποσοστού αυτού σε υψηλότερα επίπεδα στα funds, ώστε να διασωθούν τα προσχήματα που θα ομιλούν για αρνητική υποαξία των κεφαλαίων του δημοσίου.
Για το λόγο αυτό αν το ΤΧΣ προχωρήσει σε μία νέα αύξηση ακολουθώντας την τάση της αγοράς και προσδιορίζοντας από μόνο τους τις χαμηλότερες τιμές π.χ. 0,30 - 0,40 σεντς ανά μετοχή, τότε δημιουργείται η προϋπόθεση να ακολουθήσουν τα funds που θα αγοράσουν το ποσοστό αυτό σε υψηλότερα επίπεδα. Κάτι τέτοιο θεωρείται μία πρακτική bridge finance που δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει μεγάλη χρονική υστέρηση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πράξης γιατί θα κινδυνέψει να χαθεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των funds.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μία μάχη με το χρόνο του οικονομικού επιτελείου αλλά και της κυβέρνησης καθώς ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου δημιουργεί μία σημαντική χρονική υστέρηση έναντι του αρχικού σχεδιασμού σε δύο επίπεδα.
Πρώτον, στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank η οποία εκτιμήθηκε από την αρχή ότι θα αποδείκνυε την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαίων στο ελληνικό πρόγραμμα, οδηγώντας σε θετικές επιδράσεις για τα spreads των ομολόγων.
Δεύτερον, στην κατάθεση του νέου πλαισίου, όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού των ιδιωτών που θα αντικαταστήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ με αλλαγές στη χρήση των warrants. Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμα καμία χειροπιαστή κατάληξη μόνο ασκήσεις επί χάρτου. Όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όμως ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει περιοριστεί πλέον στο ένα τρίμηνο. Κατά συνέπεια θα είναι αμφίβολο αν πολιτικά θα είναι ώριμο να ολοκληρωθεί μία αλλαγή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολιτικές τριβές. Αντίστοιχα είναι άγνωστο τι θα υπάρξει μετά τις ευρωεκλογές όπου κανείς δεν γνωρίζει πιο θα είναι το αποτέλεσμα μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτάχυνση της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών θα ενισχύσει τα αποθεματικά του ΤΧΣ για μελλοντικές ανάγκες ισχυροποιώντας την μελλοντική διαπραγματευτική ικανότητα του ελληνικού παράγοντα. Παράλληλα θα επιταχύνει την αποδέσμευση των τραπεζών από πολιτικές εμπλοκές, που όπως διεφάνη από τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα με τον ΣΕΒ βρίσκονται σε αντίθετη γραμμή από αυτά που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τραπέζι με την τρόικα θα τεθεί και το θέμα μεταφοράς μεγάλου μέρους των μετοχών των τραπεζών του ΤΧΣ στον ESM που θα σημάνει αυτόματα την απεμπλοκή των εξελίξεων στα πιστωτικά ιδρύματα από οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα.
Σε κορυφαίο επίπεδο συζητιέται επίσης το πως διαγράφεται τώρα το μέλλον της Εθνικής, αν θα χρειαστεί δηλαδή νέα κεφάλαια καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 10% πολύ χαμηλότερος δηλαδή από αυτόν της Alpha και της Πειραιώς. Και αυτό διότι εκτιμάται ότι η τούρκικη οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο κρίσης και υποχώρησης που θα έχει άμεση επίπτωση στο βασικό asset που λέγεται Finansbank.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα