ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:''ΝΑΙ'' ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΓΚΕΝ

15:06 5/5/2011 - Πηγή: Fimotro
«Ναι» στην τροποποίηση της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά προς άλλη κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου από το βήμα της τακτικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Θα δώσουμε μάχη και στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι πολλές χώρες που θέλουν την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σένγκεν. Σε αυτό συμφωνούμε, αλλά με ...
άλλη κατεύθυνση -εμείς θέλουμε απλοποίηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χώρα μας.
«Δεν
μπορεί όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης να διευκολύνονται από την Ένωση και ο τουρισμός να υποφέρει. Έμφαση στη Ρωσία, την Τουρκία, τις λεγόμενες χώρες BRICs. Και προσωπικά, έχω εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγαλύτερη ευελιξία για τις θεωρήσεις Τούρκων υπηκόων, που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα» επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Ελλάδος Γιάννης Ευαγγέλου δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι «είναι καλύτερα να βγούμε τελείως απ' το πρόγραμμα Σένγκεν». «Μας έχει στοιχίσει πολλά αυτή η ιστορία και βρισκόμαστε συνέχεια υπόλογοι» είπε, τονίζοντας ότι «αν και η αλλαγή αυτή είναι τολμηρή πολιτικά, ο τουρισμός θα επωφεληθεί αρκετά».
Το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης Σένγκεν άνοιξε μετά τη μαζική φυγή πολιτών από χώρες της Β.Αφρικής, λόγω των γεγονότων στην περιοχή. Έπειτα από συνάντησή τους, στα τέλη Απριλίου στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν από την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς μετακίνησης προσώπων εντός της ζώνης Σένγκεν.
Αντίθετη με την πρόταση αυτή είναι η Γερμανία που υποστηρίζει ότι η ελευθερία στις μετακινήσεις αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πρέπει να μείνει αδιαπραγμάτευτη.
Την Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη δυνατότητα προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά σύνορα του Χώρου Σένγκεν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί «αδυναμία» μιας χώρας να τα ελέγξει ή δεχθεί υπερβολικές πιέσεις από μεταναστευτικά ρεύματα.
Η πρόταση της τροποποίησης της Συνθήκης -που κατά την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ θα είναι προσωρινού χαρακτήρα- αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα