Οριζοντιες περικοπες σε ολες τις συνταξεις ανω των 1.300 ευρω

10:17 18/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Με νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων και όχι μόνο σε αυτές που χορηγούν τα πάλαι ποτέ «ευγενή» Ταμεία επέλυσαν, εν τέλει, πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί το μείζον θέμα που είχε προκύψει με την τρόικα...
αναφορικά με την εξεύρεση μιας νέας πηγής για την εξοικονόμηση επιπλέον 325 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι νέες περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 300.000 συνταξιούχους, χωρίς να αποκλείεται και νέα,
εισπρακτικού χαρακτήρα, παρέμβαση τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις οριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από τις γενναίες περικοπές σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.300 ευρώ.
Το επιπλέον ποσό θα μειωθεί κατά 12%. Η ρύθμιση αυτή αφορά, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ταμείο Επιστημόνων, φορείς ΜΜΕ ,καθώς και τις συντάξεις των πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ), των τραπεζοϋπαλλήλων και των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής. Επομένως, το αρχικό σχέδιο για μείωση 20% στα συγκεκριμένα Ταμεία δεν ισχύει.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι συντάξεις που χορηγεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Αυτές θα περικοπούν κατά 7%. Στους συνταξιούχους του ΝΑΤ η μείωση θα υπολογιστεί εφ’ όλου του ποσού, άρα θα είναι σχετικά υψηλότερη από αυτήν που θα υποστούν οι συντάξεις των άλλων Ταμείων.
Στις επικουρικές συντάξεις, η Νέα Δημοκρατία μετακίνησε τον πήχυ από τα 150 ευρώ που ήταν αρχικώς στα 200 ευρώ.
Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα κυμανθούν από 10% έως 20%. Επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από 200 ευρώ δεν θα θιγούν. Οσες συντάξεις είναι από 201 έως 250 ευρώ θα μειωθούν κατά 10%.
Επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ θα μειωθούν κατά 15%, ενώ όσες είναι από 301 ευρώ και πάνω θα μειωθούν κατά 20%. Συνολικά από κύριες και επικουρικές θα εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ.
Οι νέες περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 300.000 συνταξιούχους χωρίς να αποκλείεται και νέα, εισπρακτικού χαρακτήρα, παρέμβαση τους επόμενους μήνες. Αλλωστε, στο δεύτερο Μνημόνιο υπάρχει σαφής αναφορά για ενδεχόμενη λήψη νέων μετρων στο ασφαλιστικό μετά το καλοκαίρι. Ηδη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια για το πώς θα καλυφθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία, και ειδικότερα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το έλλειμμα των πόρων από τη μείωση των (εργοδοτικών και εργατικών) εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το φθινόπωρο. Η επιβολή νέου φόρου αποκλείστηκε από την τρόικα.
Πάντως, μείζον θέμα φαίνεται ότι προκύπτει τώρα με τους ασφαλισμένους που έσπευσαν να καταβάλουν εφάπαξ ποσά για την εξαγορά πλασματικού χρόνου σύνταξης προκειμένου να βελτιώσουν το τελικό ποσό και τώρα διαπιστώνουν ότι μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο έχει περικοπεί όλη η ανταποδοτική ωφέλεια.
Αναφορικά με το έτερο θέμα που έχει προκληθεί από την κατάργηση εντός εξαμήνου των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και οι κοινωνικοί εταίροι διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διατηρηθο
Keywords
Τυχαία Θέματα