Μια '' αλλη '' ευρωπη...

09:52 18/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Μια ιδιαίτερη χειρονομία που ανάβει και πάλι την ελπίδα στις καρδιές όλων των Ελλήνων και που δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όχι μόνο την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα, αλλά και την ευγνωμοσύνη της για την τεράστια πολιτιστική...
προσφορά του τόπου μας, αισθάνομαι την ανάγκη να καταγράψω, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή. Ένας άνεμος αλλαγής αρχίζει να φυσά, ένας άνεμος που προσπαθεί να διώξει μακριά τα σκοτεινά και βλοσυρά, γεμάτα ειρωνεία
πρόσωπα, των συναισθηματικά στερημένων και αχόρταγων δανειστών μας. Πρόσωπα που ρημάζουν καθημερινά τις ψυχές και την αισθητική μας.
Δύο τοπικοί άρχοντες της Ιταλίας λοιπόν, δύο δήμαρχοι για την ακρίβεια, με επιστολή του ο ένας στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αλλά και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και με δηλώσεις του ο άλλος, γνωστοποιούν ότι από τον τρέχοντα μήνα επιθυμούν να προσφέρουν τις μηνιαίες τους απολαβές στον ελληνικό λαό καθώς επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στη δοκιμασία που περνά.
Πρόκειται για τον Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχο της κωμόπολης Cava de Tireni που προσφέρει 1100 ευρώ και τον Τζοβάνι Μασκατιέλο που προσφέρει 780 ευρώ το μήνα, δήμαρχο της κωμόπολης Baronissi. Και οι δύο αυτές κωμοπόλεις βρίσκονται έξω από το Salerno στην Νότια Ιταλία. Ο πρώτος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του: '' Στην Ευρώπη υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δε φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω κι αν η Ελλάδα μας έδωσε την φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μας έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης που θέλουμε και αγαπάμε. Από το μήνα αυτό θα καταβάλλω το μισθό μου υπέρ του ελληνικού λαού. Και όσοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης και της Ιταλίας, ας μην ξεχάσουν το χρέος τους, ένα χρέος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης. Ενώ ο δεύτερος δηλώνει : '' Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς τώρα, άλλο τόσο υπεύθυνοι, αν δε στηρίζαμε- με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας.
Χρειάζεται άραγε να προσθέσει κανείς κάτι στα λόγια αυτά των φίλων Ιταλών ; Ας πούμε μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη λεβεντιά και την παιδεία τους, σπάνια πια και τα δύο στις μέρες μας και ας ελπίσουμε ο άνεμος που άρχισε να φυσά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένας άνεμος που φέρνει προς εμάς ελπίδα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη, να ξαναγεννήσει την Ευρώπη που όλη αγαπάμε: την ανθρώπινη, την πολιτισμένη, την ενωμένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα