Οι πρωτες καλπες στη μετα μουμπαρακ εποχη στην αιγυπτο

Εν μέσω μίας «δεύτερης επανάστασης» - όπως την αποκαλούν, άνοιξαν οι κάλπες στην Αίγυπτο για τις πρώτες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής, που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας. Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούν από το στρατό να...
παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας, ενώ το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου και υπουργός Άμυνας του Χόσνι Μουμπάρακ επί μία 20ετία, ισχυρίστηκε ότι πίσω από τη νέα αναταραχή βρίσκεται «ξένος δάκτυλος» και κάλεσε τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι και Αμρ Μούσα, να υποστηρίξουν τον διορισθέντα από τον ίδιο νέο πρωθυπουργό Καμάλ Γκαντούρι -τον οποίο οι διαδηλωτές απορρίπτουν- καθώς είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ.

Στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ -που μέτρησε 40 νεκρούς σε εννέα ημέρες- δεν συμμετείχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η πλέον οργανωμένη και μεγάλη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα