''οι δηλωσεις εντογαν προσβαλλουν την ε.ε''...

Ως απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Μαριέττα Γιαννάκου, από κοινού...
με την επικεφαλής της Κ.Ο του ΔΗ.ΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Ελένη Θεοχάρους.
Όπως αναφέρουν οι τοποθετήσεις Ερντογάν αποτελούν προσβολή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο και τη διεθνή έννομη τάξη.
Η δήλωση, συνεχίζουν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού
κεκτημένου, καθιστά σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την Κύπρο ως μοναδικό κράτος αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστούν σαφές ότι το ψευδοκράτος και οι θεσμοί του δεν ισχύουν.
«Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μερικές μόνο μέρες μετά την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα του κεφαλαίου 22. H Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε καλή πρόθεση για συνεργασία, προς επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου, ούτε η ίδια, ούτε η Ελλάδα άσκησαν βέτο. Η χειρονομία καλής θελήσεως από την Αθήνα και τη Λευκωσία, δεν έτυχε της ανάλογης σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης από την Τουρκική Κυβέρνηση» τονίζουν η κ. Γιαννάκου και η κ. Θεοχάρους.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξωτερικές σχέσεις , έθεσαν το θέμα των δηλώσεων Ερντογάν.
«Κοινή συνισταμένη όλων των ευρωβουλευτών ήταν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δε βοηθούν ούτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ούτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε την επίλυση του Κυπριακού, ενώ πλήττουν παράλληλα, τα ίδια τα συμφέροντα του τουρκικού λαού, διότι απομακρύνουν την Τουρκία από το δημοκρατικό ευρωπαϊκό κόσμο και τη διεθνή έννομη τάξη» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα