Οταν η τροϊκα πλειστηριαζει την πρωτη κατοικια η κυβερνηση αντιστεκεται - απαντηση στουρναρα στα περι..."σκι"

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Πλειστηριασμούς ακόμα και για την πρώτη κατοικία απαιτεί η τρόικα, ασκώντας πιέσεις για πλήρη άρση της προστασίας στους δανειολήπτες στο οικονομικό επιτελείο, που εκφράζει ριζική διαφωνία.Στην πρωινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους...
Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη
ζήτησαν ουσιαστικά να εκλείψουν όλες οι εξαιρέσεις, φθάνοντας μέχρι το σημείο να θέσουν και ζήτημα "καλής συμπεριφοράς" των οφειλετών έναντι των τραπεζώντρόικα επιμένει στην κατάργηση της οριζόντιας προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία με την αιτιολογία ότι τα οριζόντια μέτρα συντηρούν την κουλτούρα του "στρατηγικού κακοπληρωτή"και ζητά η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά μόνο σ' εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και σε εκείνους που χαρακτηρίζονται "καλόπιστοι" δανειολήπτες.Μάλιστα, οι δανειστές εισηγούνται το ποιος είναι καλόπιστος δανειολήπτης να το αποφασίζουν τα δικαστήρια.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που τόνισε ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να εμπλακούν στην αξιολόγηση των "καλόπιστων" δανειοληπτών, καθώς θα μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο τα ειρηνοδικεία.Μετά το πέρας της συνάντησης, πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα κλίμα έντασης, ούτε όμως και ότι καταλήγουμε αύριο σε συμφωνία. Θεωρούμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Διατυπώσαμε τις θέσεις μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε ιδέες για την επιτάχυνση της διαδικασίας στον θεσμό της διαμεσολάβησης. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρει μόνο η υπαγωγή, αλλά και η γρήγορη διευθέτηση".

Ένα από τα σενάρια αφορά στην κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι και το σενάριο της μείωσης της αντικειμενικής αξίας στην κύρια κατοικία που προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη.Το ισχύον καθεστώς προβλέπει το όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο, με προσαυξήσεις για τα τέκνα.Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιπρότεινε να καταστεί υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα ειρηνοδικεία, αλλά και να περιοριστεί το δικαίωμα ανακοπής των πλειστηριασμών.
Και η σημερινή επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν επεισοδιακή, με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου να υποδέχονται τους εκπροσώπους των δανειστών με πανό και συνθήματα.Ένταση επικράτησε και λίγα λεπτά αργότερα, όταν το συγκεντρωμένο πλήθος αντιλήφθηκε την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα,που προσπάθησε να μπει στο υπουργείο από την πλαϊνή είσοδο. Κάποιοι, μάλιστα, προσέγγισαν και σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πολ Τόμσεν.Τώρα ένταση αργα το βράδυ: Το λιγότερο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου ότι πρώτα θα πάει... για σκι και μετά θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήναεν λόγω ανώτατος παράγοντας του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια, ανέφερε χαρακτηριστικά!!!Ταυτόχρονα, μίλησε για σοβαρές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αμφισβητώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της!!!

Ο ίδιος παράγων είπε πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι σε καλή πορεία και μπορεί να κρατήσουν μήνες ακόμη. "Εάν με ρωτάτε τεχνοκρατικά, μπορώ να σας πω ότι μπορεί να τραβήξει και μέσα στο 2014. Θα πάμε για σκι τα Χριστούγεννα και θα γυρίσουμε όταν η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με την τρόικα" δήλωσε.
Η προκλητική και σκληρή αυτή τεχνοκρατική γλώσσα μαρτυρά πως ο εν λόγω κοινοτικός αξιωματούχος αδιαφορεί για την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, με τους ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και το σύνολο της κοινωνίας να στενάζει υπό το βάρος των περικοπών και της φορολογίας.

Γ.Στουρνάρας: Όποιος μιλά για την Ελλάδα, να μιλά επωνύμως
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε πως όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, που -όπως σημείωσε- δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, θα πρέπει να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του.

"Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα", επισήμανε ο κ. Στουρνάρας. Από το ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι "έχει σπάσει ο πάγος" στις διαπραγματεύσεις και πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, με τις απαιτήσεις της τρόικα να έχουν υποχωρήσει από τα 2,9 δισ.

Ωστόσο, τόνιζαν πως η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ μακρά και απέφευγαν να απαντήσουν εάν θα συνεχιστεί ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα.
Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, ξεκαθάριζαν πως ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά στις 21 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Παρασκευή, μετά το Eurogroup, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.Πολύς θόρυβος για το τίποτα λέμε εμείς...Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα