''νομοθετικη ρυθμιση αν χρειαστει για το ακατασχετο των τραπεζικων λογαριασμων''...

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών των ΔΟΥ.
«Όσον αφορά...
το ακατάσχετο, εφόσον μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ξεκαθάρισμα της όλης διαδικασίας, προκύψει θέμα νομοθετικής παρέμβασης, αυτή θα πραγματοποιηθεί», αναφέρει ο Γ. Μαυραγάνης σε γραπτή απάντησή του στους Βουλευτές της ΝΔ Α. Μάνη Παπαδημητρίου, Γ. Μπατσαρά
και Ιορδ. Τζαμτζή.
Ωστόσο, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι και σήμερα δεν επιτρέπονται οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο Προϊστάμενος ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους.
Όπως αναφέρει ο Γ. Μαυραγάνης με απόφαση του Προϊστάμενου της ΔΟΥ μπορεί να περιοριστεί ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ’ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κλπ.
Πηγή :naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα