''οφελη 200 εκατ. ευρω ετησιως απο το ρωσικο αγωγο''...

18:01 9/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Στην εκτίμηση ότι η κατασκευή του αγωγού θα αποφέρει κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος πάνω από 200 εκατομμύρια προέβη ...
ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επιβεβαιώνοντας ότι την πρόθεση προκαταβολής των κερδών από τη δημιουργία του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αναλυτές και ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση το ποσό των εσόδων της Ελλάδας και είναι αυθαίρετη η όποια εκτίμηση, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο διέλευσης, ούτε πόσα δισ. κυβικά δυναμικότητα
θα έχει. Επίσης, μη ξεχνάμε ότι θα πρέπει να εγκρίνει το έργο και η Κομισιόν, εφόσον έγινε αναφορά από τον πρωθυπουργό για σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου.

Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία έμεινε στα χαρτιά, αφού δεν πήρε την άδεια της ΕΕ και η Ρωσία ματαίωσε το έργο, για τον Turkish Stream.

Βέβαια, το ότι έγιναν οι ανακοινώσεις δεν σημαίνει ότι ξεκινά αύριο το έργο. Δεν αποκλείεται να περάσουν ακόμα και δύο έτη, αν και πηγές αναφέρουν ότι ήδη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη. Οι δύο πλευρές (τόσο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ εταιρειών) θα τα βάλουν κάτω για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες. Ένα από αυτά είναι η σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες -που θα χρηματοδοτήσουν το έργο. Εταιρεία “κλειδί” φυσικά θα είναι η Gazprom, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 1,5 με 2 δισ. Ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν χθες την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, επέκταση του Turkish Stream από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών, έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. O αγωγός θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο εν λόγω αγωγός, λοιπόν, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά με την επέκτασή του και στο ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, 15,75 bcm από τα οποία θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η πρεμιέρα μεταφοράς του φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την Gazprom αυτό είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι η ρωσικη εταιρεία καλύπτει περίπου το 1/3 της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι ο Ρώσος ηγέτης έθεσε μόνος του θέμα προκαταβολής των κερδών, από τη δημιουργία του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου. "Μια προκαταβολή των κερδών, θα είναι μια ένεση, όχι για να καλύψει τις υποχρεώσεις, αλλά να κινηθεί η οικονομία", τόνισε και εκτίμησε ότι "η κατασκευή του αγωγού θα αποφέρει κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος πάνω από 200 εκατομμύρια" ανέφερε. "Το έργο αν υλοποιηθεί θα είναι πολύ μεγάλο, να περνά ο αγωγός από την Ελλάδα, να είναι ελληνικός, να πουλάμε αέριο και σε άλλες χώρες, γινόμαστε πολύ ισχυρό κέντρο της Ευρώπης όσον αφορά την ενέργεια" τόνισε.

Aν όντως, λοιπόν, υλοποιηθεί το έργο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου τροφοδοτείται από τρία σημεία εισόδου: τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Στρυμονοχώρι), τα ελληνοτουρκικά (Κήποι Έβρου) και τη Ρεβυθούσα. Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η κοινοπράξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%. Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα