Eλπιδες και ονειρα για μια ελευθερη ερτ σβηνουν μεσα στο κοινοβουλιο!

14:34 9/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
«Η τηλεόραση φτιάχνεται από ειδικούς,
όπως ο ηλεκτρολόγος τα ηλεκτρολογικά
και ο υδραυλικός τα υδραυλικά».
ΝΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ...
«Απορώ πως η ΝΔ φέρνει νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ να ψηφίσουμε στη βουλη».
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ βουλευτής ΑΝ-ΕΛ.

Αυτά έλεγαν μεταξύ άλλων οι αγαπητοί φίλοι και πρώην συνάδελφοι της ΕΡΤ
στις 19/7/2013 στη βουλή για τη συζήτηση του ν/σ της δημόσιας τηλεόρασης με έναν νόμο παρωδία τον ν.4173/2013, που ψηφίστηκε τελικά με 155 ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά το κλείσιμο του φορέα!

Όλα αυτά τα θυμήθηκα παρακολουθώντας τη συζήτηση στη διαρκή επιτροπή της βουλής τη συζήτηση επί της αρχής του ίδιου νομοσχεδίου ν.4173/2013 που είχαν καταψηφίσει τον Ιούλιο του 2013 και τώρα καλούνται να το ψηφίσουν. Αλήθεια, τι υποκρισία; Μα θα μου πείτε έχει αλλαγές. Συμφωνώ απόλυτα!!! Του πέρασαν κάποιες πολύχρωμες μπογιές, ζωγράφισαν και μερικά «graffiti» που είναι και της μόδας και το έκαναν νομοσχέδιο!

Άκουσα με προσοχή όλους τους ομιλητές στη διαρκή επιτροπή. Για λόγους συναισθηματικούς και φιλίας ίσως να μην είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου για πρώην συναδέλφους και φίλους που τώρα είναι στη βουλή. Γι΄αυτό θα μείνω στους 4 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ ΑΝΕ-ΕΛ(δεν είναι βουλευτής) που μίλησαν στην επιτροπή, όπως ο υπουργός επικρατείας και άλλοι βουλευτές.

Θα πω λοιπόν ευθέως ότι διαφωνώ κάθετα με τα όσα είπε ο κος Παππάς μιλώντας στην επιτροπή για την ΕΡΤ. Ο κος Παππάς η έχει τηλεοπτική άγνοια η είναι ανημέρωτος, διότι μέσα σε όλα είπε πολλές ανακρίβειες. Πρωτίστως πρέπει να πω. Και θα φανεί στην πορεία, ότι ο ν.4173/2013 έτσι όπως τροποποιήθηκε δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ΄όσα μπορεί να λύσει. Διοικητικά, εργασιακά, λειτουργικά, παραγωγικά και μισθολογικά.

Ο κος Παππάς είπε ότι επελέγη αυτός ο τρόπος επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με τροποποίηση του ν.4173/2013 της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να αποφευχθούν νομικά προβλήματα με την επαναλειτουργία. Αυτό είναι λάθος η ψέμα διότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι που τον αυτοδιαψεύδουν. Το Μαξίμου δεν είχε σχέδιο και πλάνο. Απλά βρήκε έναν τρόπο για να ανοίξει την ΕΡΤ κάτω από το βάρος της υπόσχεσης που είχε δώσει.

Ακόμη ο κος Παππάς μίλησε για 650 εργαζόμενους στην ΔΤ-ΥΠΟΙΚ και 94 στην ΝΕΡΙΤ. Και εδώ πιάστηκε αδιάβαστος. Αυτή τη στιγμή στο ραδιομέγαρο υπηρετούν 800 περίπου στη ΔΤ-ΥΠΟΙΚ και 317 στη ΝΕΡΙΤ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 10 είναι γενικοί διευθυντές και διευθυντές.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι με την επιστροφή των απολυμένων, χωρίς σχέδιο κατανομής προσωπικού, οι δημοσιογράφοι(στο σύνολο) θα ανέρχονται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους 600 περίπου, και οι διοικητικοοκονομικοί, που περιλαμβάνουν 20 ειδικότητες περίπου στους 700. Προσθέσετε σε αυτούς και τους τεχνικούς που είναι η καρδιά της λειτουργίας και διάφορες καλλιτεχνικές ειδικότητες για να δείτε που πάμε. Το Μαξίμου ακολούθησε πιστά τη συνταγή της ΝΔ πολύ-πολύ απλά έτσι για το θεαθήναι! Πάμε τώρα στη συζήτηση στη διαρκή επιτροπή, ξεκινώντας από τα αρνητικά που δεν ακούστηκαν η δεν πρότεινε κανείς λύσεις.

1ον ) Δεν μίλησε κανείς για εθελουσία έξοδο η κινητικότητα προσωπικού για να γίνει αποσυμφόρηση.

2ον) Δεν ακούστηκε από κανέναν η επιστροφή όλων των εργαζομένων, αορίστου, ορισμένου χρόνου, μετακλητών και λοιπά, να μπούνε μέσα στην ΕΡΤ χωρίς ιδιαίτερο κόστος για εύλογο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και από μέσα να γίνει η αξιολόγηση. Ενδεχομένως σε αυτούς που αποχωρούν να υπάρχουν διαμάντια.

3ον) Ο κος Γρ. Ψαριανός, δεν γνωρίζω που έμαθε τηλεόραση, υποστήριξε ότι οι παραγωγές της ΕΡΤ είναι πιο φθηνές όταν γίνονται εκτός δημόσιου φορέα, και το BBC λειτουργεί με 1700 άτομα προσωπικό.

Έτσι φαίνεται θα τον συμβούλεψε ο αρχηγός του. Ξέρει αυτός!!! 23.490, κάθε πρωταγωνιστής. Ρωτησέ τον Γρηγόρη αυτός ξέρει καλύτερα. Εκτός αν πέρασες από το BBC και σε ενημέρωσαν σχετικά, η επηρεάστηκες από την πινακίδα της εισόδου. «Η είδηση είναι ιερή και το σχόλιο ελεύθερο». Εσύ «έμπειρος» στο Ραδιόφωνο είπες ας πω και΄γώ μερικές μ@κ@κίες.

Εμείς που θητεύσαμε πέραν του Ατλαντικού μάθαμε ότι το televizione γεννήθηκε από 3 γονείς. Ραδιόφωνο, κινηματογράφο και θέατρο, και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Από το Ραδιόφωνο πήρε τον ήχο, από τον κινηματογράφο, την εικόνα, και από το θέατρο το πλατό. Εσύ φαίνεται έμεινες στον ήχο. Πρέπει να κάνεις μερικά τηλεοπτικά σεμινάρια, θα σε βοηθήσουν μετά τη θητεία σου στη βουλή για δουλειά!

Έρχομαι τώρα, στην Αγλαΐα Κυρίτση (εισηγήτρια) Αννέτα Καβαδία, Νάσο Αθανασίου, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Νίκο Φίλη και Τέρενς Κουίκ. Με το Νίκο Παππά ασχοληθήκαμε στην αρχή. Εκείνο που μπορώ να πω από όσα άκουσα, εάν το ν/σ το είχαν επεξεργαστεί αυτοί που μίλησαν, άνθρωποι της τηλεόρασης θα ήταν ένα διαφορετικό ν/σ. Για συναδελφικούς λόγους δεν θα σχολιάσω Κυρίτση-Καββαδία για τα όσα είπαν.

Ο Νάσος Αθανασίου εύστοχος όπως πάντα αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά δρώμενα, σχολιάζοντας το ν.4173/2013 αλλά και το σχέδιο Αλιβιζάτου επί Μόσιαλου. Είπε (πολύ σωστά με σεβασμό στην επιστήμη) οι συνταγματολόγοι και νομικοί δεν γνωρίζουν από τηλεόραση και δεν μπορούν να κάνουν τέτοια νομοσχέδια. Επίσης αναφέρθηκε στην Ελληνικότητα του προγράμματος και της Ελληνικής γλώσσας που χάνεται αναφερόμενος σε άλλες χώρες όπως Γαλλία κλπ. πως προσπαθούν να την διαφυλάξουν και αυτό στο ν/σ δεν προβλέπεται. Ένα μείζον θέμα με πολύ συζήτηση που θα αναλύσουμε σε άλλες αναρτήσεις.

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έδωσε τη σημερινή διάσταση και τους αγώνες των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και ανατροπές του ν/σ, που χάρη σε αυτούς τους αγώνες βρίσκονται στη βουλή. Για να είμαστε όμως δίκαιοι εξήρε τον αγώνα τους.

Ο Νίκος Φίλης με τον πληθωρικό του λόγο κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. Ο η το ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει το δικό του Πάγκαλο. Αιρετικός σε ιδέες και απόψεις πολλές φορές, μέσα από τα παράθυρα η τη βουλή, έχουν κοινά σημεία με τον πρώην αντιπρόεδρο και υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Με νουθεσίες προς τον παριστάμενο υπουργό επικρατείας και βάλλοντας έμμεσα εναντίον των συνδικαλιστών, αφού προηγουμένως τους επαίνεσε για τους αγώνες, φάνηκε απαισιόδοξος από την εφαρμογή του ν/σ.

Ο Τέρενς Κουίκ φορτισμένος συναισθηματικά, αφού είναι παιδί της ΕΡΤ όπως είπε, μίλησε περισσότερο για αναμνήσεις και λιγότερο για προτάσεις και βελτιώσεις. Θυμήθηκε το λιθαράκι της ΕΡΤ3 που έβαλε το 1976 για να λειτουργήσει. Έχει απόλυτο δίκιο ο Τέρενς, έτσι είναι. Διότι εγώ ήμουν ο 2ος που πήγα για να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό για να λειτουργήσει ο σταθμός και μείναμε αρκετό καιρό στη Συμπρωτεύουσα. Ήταν ένα παλιό κτήριο, δίπλα από την Αμερικάνικη γεωργική σχολή, πριν μεταφερθεί στην λεωφόρο στρατού, μεταδίδοντας στην αρχή ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές.

Το ίδιο έγινε και στην Πάτρα στο Ρίο με τον άλλο σταθμό που δεν συμμετείχες Τέρενς, όπως και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τότε αγαπητέ φίλε είχαμε πάθος και ρομαντισμό. Κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Και το ν/σ που θα ψηφίσετε δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται μεγάλες τομές.
Τους ομιλητές Των άλλων κομμάτων δεν τους σχολιάζω διότι δεν είδα να προτείνουν κάτι ουσιαστικό και δημιουργικό για την ΕΡΤ πέρα από τον αντιπολιτευτικό τόνο.

Εύχομαι, η φωνή φορέων, συνδικαλιστικών οργάνων και βουλευτών που θα ακουστούν στην επόμενη συζήτηση, αλλά και κατά την ψήφιση, να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα επιτρέπουν τη λειτουργία μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης που θα ανήκει στον Ελληνικό λαό, στην ιστορία του και τον πολιτισμό του.

Αγαπητοί φίλοι, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα. Και το Άγιο Φως να φωτίσει και τους πολιτικούς μας! Εμείς θα τα πούμε μετά τις γιορτές!
Keywords
Τυχαία Θέματα