Νικος φωσκολος: ο φιλος με την απυθμενη φαντασια!...

14:13 1/11/2013 - Πηγή: Fimotro
ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Το Νίκο Φώσκολο τον γνώρισα προσωπικά τη 10ετία του '80. Μέχρι τότε, μου ήταν γνώριμος μέσα από τις ταινίες του και το συγγραφικό του έργο. Τύχη αγαθή με έφερε να τον γνωρίσω μέσω της...
Έλλης Φώσκολου πρώην συζυγός του. Με την Έλλη πορευτήκαμε μαζί μέσα στην ΕΡΤ για πολλά χρόνια από διαφορετικό μετερίζι. Αυτή στο ραδιόφωνο, εγώ στην τηλεόραση.

Από το ραδιόφωνο Άλλωστε είχε ξεκινήσει και ο Νίκος και έτσι ερωτεύτηκαν. Μετά το '81 και την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Φώσκολος, παρά τη δόξα και τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες ήταν κόκκινο πανί για το Σοσιαλιστικό Κίνημα. Τον θεωρούσαν ακροδεξιό και «χουντικό», γιατί είχε γράψει και σκηνοθετήσει μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες της εποχής, «Τον Άγνωστο πόλεμο».
Την εποχή εκείνη, το 1982, χωρίς τηλεοπτική εργασία και τον κινηματογράφο στην εντατική, αντιμετώπιζε, πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μια μέρα λοιπόν μου έφερε στο γραφείο διάφορα σενάρια, για να τα προωθήσω κάποια, στην κρατική τηλεόραση-μοναδική τότε. Όταν άκουγαν για Φώσκολο, έβγαζαν «καντήλες». Προσπάθησα με ψευδώνυμο να περάσω κάτι, αλλά ήταν αδύνατον.Όλα τα σενάρια του Νίκου το ένα καλύτερο από το άλλο. Η φαντασία του και η ευρηματικότητά του, μου θύμιζε Ιούλιο Βερν.

Ερχότανε στο γραφείο μου και καθόταν πολλές ώρες να μου περιγράφει, φανταστικές ιστορίες της στιγμής και άλλες που είχε γράψει. Ο ίδιος ότι έγραφε η φανταζόταν το ζούσε με πάθος. Πρώτα το έπαιζε ο Νίκος Φώσκολος και μετά έδινε το ρόλο στον καλλιτέχνη. Μου μιλούσε για το παραπονό του που ήταν κομμένος από την τηλεόραση. Μου μιλούσε για δεκάδες αριστερούς και Πασόκους που είχε αναδείξει, αλλά αυτοί τον ξέχασαν. Αυτό ήταν το μεγάλο του παράπονο. Τον Κουτσομύτη μου έλεγε τον είχα βοηθό μου, στον Άγνωστο πόλεμο, ήταν χουντικός;

Μια μέρα μου έφερε ένα σενάριο, που είχε γράψει για τον κινηματογράφο. Ελλείψει χρημάτων η ταινία δεν γυρίστηκε. Ο Νίκος επί μία ώρα είχε παίξει όλους τους ρόλους των πρωταγωνιστών. Ήταν ευρηματικός, χαρισματικός, παραστατικός, με μια απύθμενη φαντασία χωρίς τέλος. Αυτό το πάθος του με έκανε να του δώσω εντολή, να μου γράψει μερικά σενάρια με τον τίτλο «εμπρηστές» η «άγρια καταδίωξη» όπως το είχε ονομάσει.
Την επόμενη μέρα έφερε το συμβόλαιο από τον παραγωγό της ταινίας και υπογράψαμε να γίνει τηλεοπτική σειρά. Συμφωνήσαμε να μου γράψει τα πρώτα 15 επεισόδια για τα οποία θα έπαιρνε 350 χιλιάδες δρχ. Μέσα στις επόμενες 10 μέρες ο Νίκος Φώσκολος μου έφερε 12 σενάρια. Όταν πήρε τα χρήματα, είδα στα μάτια του, αυτό που κάποιος έχει στερηθεί, και ξαφνικά, παίρνει οξυγόνο και γεμίζει αισιοδοξία. Tο '90 άλλαξε η κατάσταση, «οι εμπρηστές» πήραν το ΟΚ για να ξεκινήσουν γυρίσματα. Δεν ξεκίνησαν ποτέ, γιατί ο Νίκος Φώσκολος είχε μετακομίσει στον ΑΝΤ1. Στο έργο αυτό, ήταν ο μόνος που μπορούσε να του δώσει λάμψη και ζωή. Τι να πρωτοθυμηθώ από το Νίκο Φώσκολο.
Καλό σου ταξίδι ΝΙΚΟ!
Keywords
Τυχαία Θέματα