Νικητης και στην ουασινγκτον ο μιτ ρομνεϊ ενω πλησιαζει η «σουπερ τριτη»

12:13 4/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο Μιτ Ρόμνεϊ αναδείχθηκε νικητής στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Ρόμνεϊ επικράτησε με ποσοστό 38%, αφήνοντας πίσω τους Ρον Πολ (25%), Ρικ Σαντόρουμ (24%) και Νιουτ...
Γκίνγκριτς (10%). Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την τέταρτη νίκη του Ρόμνεϊ μέσα στην εβδομάδα, μετά από αυτές στο Μίσιγκαν, την Αριζόνα και το Ουαϊόμινγκ.

Το
ενδιαφέρον τώρα είναι στραμμένο στη λεγόμενη «σούπερ Τρίτη» (6 Μαρτίου), καθώς στήνονται κάλπες σε δέκα πολιτείες: Τζόρτζια, Αϊντάχο, Μασαχουσέτη, Β.Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Βερμόντ, Βιρτζίνια και Αλάσκα.

Εν όψει των κρίσιμων αναμετρήσεων, δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos δείχνει ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρικ Σαντόρουμ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό στο Οχάιο. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια συγκεντρώνουν 32% της πρόθεσης ψήφου στην πολιτεία αυτή.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνει 17% και ο βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ 6%.

Σε ερώτηση ποιον θα υποστήριζαν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, το 44% τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ και το 43% υπέρ του Σαντόρουμ. «Από σήμερα ώς την Τρίτη, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν» τόνισε ο Κρις Τζάκσον, ένας από τους αναλυτές της Ipsos.

«Αν ο Ρόμνεϊ καταφέρει να κερδίσει αυτήν την αναμέτρηση, θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και το χρίσμα» επισήμανε ο ίδιος.

Η εύκολη νίκη του Ρόμνεϊ στην Ουάσινγκτον είναι η τέταρτη μετά το Μίσιγκαν, την Αριζόνα και το Ουαϊόμινγκ. Το Οχάιο θεωρείται «πολιτεία-βαρόμετρο» και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν για διαφορετικούς λόγους τον υποψήφιο που θα στηρίξουν. Το 44% των υποστηρικτών του Ρόμνεϊ επισημαίνουν ότι θα τον ψηφίσουν γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες ανάμεσα στους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Το 37% τονίζει πως ο βασικός λόγος που τον επιλέγουν είναι για την ικανότητά του να βελτιώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Σαντόρουμ, υπερσυντηρητικός στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων όπως οι αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, προσελκύει ψηφοφόρους που συμφωνούν μαζί του. Το 56% των υποστηρικτών του τονίζει πως μοιράζεται τις ίδιες αξίες και πεποιθήσεις με αυτόν.

«Παρατηρούμε ένα διχασμό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανάμεσα στους ανθρώπους που αναζητούν έναν υποψήφιο ο οποίος πιστεύει στα ίδια πράγματα με αυτούς και σε άλλους που θέλουν έναν υποψήφιο που θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις» σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνει ο Τζάκσον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο «μυαλό» και την «καρδιά».

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που θα προκύψει από το Οχάιο είναι να δούμε το προς τα πού κινείται το
Keywords
Τυχαία Θέματα