Νεο κυμα συλληψεων κουρδων ακτιβιστων στην τουρκια

Περισσότερα από 60 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι διασυνδέονται με Κούρδους αυτονομιστές. Οι συλλήψεις ήλθαν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης...
σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι δικηγόροι, καθώς και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP).

Η έρευνα σε «κύκλους προσκείμενους» στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν άρχισε προ δύο ετών
στην Τουρκία και μέχρι σήμερα εκατοντάδες άτομα -περιλαμβανομένων εκλεγμένων δημάρχων- έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο κατηγορούμενοι για σχέσεις με το PKK.

Δύο εξέχοντες διανοούμενοι φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής στις αρχές του μήνα. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα πολιτικό φόρουμ υπέρ των Κούρδων. Η σύλληψη του Ραγκίπ Ζαρακολού, συγγραφέα και εκδότη, και της συνταγματολόγου Μπισρά Ερσανλί προκάλεσαν διαμαρτυρίες στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκία, αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Συνήγοροι του πρώην αρχηγού των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων, καθώς και μέλη του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος BDP, περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων.

Τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση κατηγορούνται ότι είναι μέλη της KCK (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων), σύμφωνα με πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η παράνομη αυτή οργάνωση θεωρείται ότι αποτελεί τον κλάδο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στις πόλεις. Το PKK μάχεται από το 1984 εναντίον της κεντρικής εξουσίας, αρχικά για την ανεξαρτησία και μετά για την αυτονομία των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας.

Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν την KCK ότι θέλει να υποκαταστήσει τους επίσημους θεσμούς στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ανατολία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, και να ευνοήσει μια εξέγερση στις περιοχές αυτές.

Από το 2009, 700 πρόσωπα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και 3.500, μεταξύ των οποίων βουλευτές και δήμαρχοι, σύμφωνα με τους κουρδικούς κύκλους, έχουν φυλακιστεί για συνεργασία με την KCK.
Keywords
Τυχαία Θέματα