Μεχρι... την κυριακη η προθεσμια του eurogroup για συμφωνια με την τροϊκα

08:57 11/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Προθεσμία... έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσε το Γιουρογκρούπ στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Όπως... ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση στο Γιουρογκρούπ ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδουστις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος
στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν, ελπίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την ώρα που προσερχόταν στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε:
«Είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα».Για τις τράπεζες, ειδικότερα, και τα αποτελέσματα των stress test, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι σε αυτή τη φάση αρμόδια είναι Τράπεζα της Ελλάδος για το αποτέλεσμα που αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργότερα εντός τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες, όπως όλες, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ΕΚΤ,συμπλήρωσε. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν πέρα από τα νούμερα τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις: Την προσεχή Τετάρτη ο Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.

Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα