ΚΥΠΡΟΣ:ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

10:36 25/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε να προτείνει την υποψηφιότητα του προέδρου του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής, ενώ το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον τέως πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, αν ο τελευταίος αποφασίσει να είναι υποψήφιος.Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ
που συνήλθε...

το απόγευμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί κρίσιμο να μην αφεθεί η προεδρία της Βουλής να αποτελέσει αντικείμενο παζαριού, διαπραγματεύσεων κάτω από το τραπέζι και συναλλαγής, που θα φθείρουν το κύρος του κοινοβουλίου και του προέδρου του, αλλά και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Αναφέρεται επίσης ότι δεδομένης της πολιτειακής και θεσμικής φύσης της προεδρίας της Βουλής, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των μελών του σώματος, η ΕΔΕΚ θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση και συναίνεση.
«Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο το Πολιτικό Γραφείο του κινήματος αποφάσισε να προτείνει προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις την υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι αν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής, η βούληση του ΑΚΕΛ είναι να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
Η δήλωση έγινε ύστερα από συνάντηση που είχαν Κυπριανού και Καρογιάν, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των διεργασιών για την εκλογή προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καθολική συναίνεση στην εκλογή προέδρου της Βουλής, πράγμα που θα συνέβαλλε, κατά την άποψή του, στη διευκόλυνση ευρύτερων συνεργασιών.
Ταυτόχρονα εξέφρασε λύπη για τη δήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ο αρχηγός του Κόμματος Νίκος Αναστασιάδης θα αρχίσει επαφές με όλα τα Κόμματα για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΔΗΣΥ δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής αν υπάρξει κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων.
Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ κατηγόρησε το Δημοκρατικό Συναγερμό ότι υποτάσσει τα πάντα στο στόχο για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013.
Ο Μάριος Καρογιάν ευχαρίστησε για την βούληση από πλευράς ΑΚΕΛ να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Πρόσθεσε πως το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά να υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις στο Κυπριακό.
Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη διαφωνία του με τη δήλωση του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα των αποκλεισμών και δεν πρέπει η εκλογή προέδρου της Βουλής να είναι μέρος και συνέχεια ανταγωνισμών και άγονων αντιπαραθέσεων.
Και οπωσδήποτε, είπε, η προεδρία της Βουλής δεν πρέπει να διασυνδέεται με τις προεδρικές του 2013.
Keywords
Τυχαία Θέματα