ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

10:11 25/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Με δυσπιστία και σκεπτικισμό αντιμετώπισαν οι αγορές την ανακοίνωση του νέου «πακέτου» μέτρων, που περιλαμβάνει τολμηρές αποκρατικοποιήσεις και νέα φοροεπιδρομή. Ενώ η πρώτη αντίδραση ήταν θετική, κορυφαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρές...
επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που έχει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξη της εξαγγελίες της.
Το κλίμα δυσπιστίας ήρθε να επιδεινώσει η μη αναμενόμενη, τουλάχιστον ως προς την ένταση, άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
να προσφέρει πολιτική συναίνεση στην κυβέρνηση. Οι φορείς της αγοράς εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους στο φορολογικό «πακέτο», θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης.
Εμπιστοσύνη
Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η συνέπεια που θα δείξει απέναντι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε. Οι αγορές έδειξαν πως εκπλήσσονται θετικά από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να μην εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση, ότι έχει τη θέληση, αλλά και τη δυνατότητα να το εφαρμόσει. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, ο οποίος είπε εν πολλοίς αυτό που λένε οι αγορές όλο το τελευταίο διάστημα: «Καλές οι προθέσεις σας, αλλά κάντε τις πράξη».
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, την αρχική ευφορία διαδέχθηκε ο προβληματισμός, ειδικά μετά το «ναυάγιο» στην επιχείρηση «συναίνεσης». Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με οριακά κέρδη και μόνο λίγες μετοχές να ξεχωρίζουν. Συγκεκριμένα, ενώ το πρωί έφτασε στις 1.316 μονάδες, με άνοδο κοντά στο 2,5%, εντούτοις απώλεσε όλα του κέρδη και έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας με κέρδη 0,13% στις 1.281 μονάδες.
Εισηγμένες δημοσίου
Από τις μετοχές που εμπλέκονταν στις αποκρατικοποιήσεις, η αγορά «ψήφισε» ΕΥΑΘ και ΤΤ, με κέρδη 7,72% και 4,98% αντίστοιχα. Αντίθετα, μάλλον απογοήτευσε η καθυστέρηση -με βάση τον προγραμματισμό- της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, αλλά και η σχετική καθυστέρηση για τον ΟΠΑΠ. Οι δύο μετοχές έκλεισαν με απώλειες 2,38% και 1,42% αντίστοιχα. Οι συναλλαγές μάλλον παρέμειναν σε «ρηχά νερά», καθώς δεν ξεπέρασαν τα 80 εκατ.
Στην αγορά των ομολόγων, παρατηρήθηκε μία μάλλον ασυνήθιστη συμπεριφορά. Νωρίς το πρωί το spread του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και τις 1.500 μονάδες, φθάνοντας στις 1.537 μονάδες βάσης, σπάζοντας ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Ωστόσο στη συνέχεια, άρχισε να μειώνεται και έφτασε αργά το απόγευμα κοντά στις 1.400 μονάδες. Η συγκεκριμένη πάντως συμπεριφορά, είναι μάλλον δύσκολα ερμηνεύσιμη.
Κριτική για τους φόρους

Η κριτική των φορέων της αγοράς απέναντι στις πρόσφατες ανα-κοινώσεις της κυβέρνησης, ήταν ιδιαίτερα σφοδρή.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, μίλησε για «κατοχική λιτότητα», ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τόνισε ότι «οι πολίτες έχουν γίνει πειραματόζωα ενός ανεπανάληπτου φορολογικού αλαλούμ».
Αντίθετοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι αν τα μέτρα αυτά υλοποιηθο
Keywords
Τυχαία Θέματα