ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΗΜΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΝΙΑΣ Ο ΓΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

10:06 25/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς
(από την Ελευθεροτυπία)
«Σήμα» προς την τρόικα ότι θα υλοποιήσει το σκληρό μεσοπρόθεσμο οικονομικό του πρόγραμμα -και μάλιστα με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ορισμένα ουσιώδη μέτρα- θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός, μετά τις χθεσινές...
συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Βάλε πλάτη, Αντώνη, όπως νομίζεις
Το μέγιστο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά,
ο οποίος χρησιμοποίησε μεν τη γνωστή αρνητική φράση «δεν συναινώ στο λάθος», ωστόσο έδειξε να «βάζει πλάτη», έστω και μισή, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως τους ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι από σήμερα θα αρχίσουν νέα διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τα ανακοινωθέντα μέτρα.

Στην προσπάθειά του να αποσπάσει έστω και ψήγματα συναίνεσης, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είναι έτοιμος να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» προτάσεις του, αρκεί να παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις κυβερνητικές που θα αντικαθιστούν. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε τουλάχιστον τέσσερα πεδία, στα οποία ο πρωθυπουργός έδειξε ότι θέλει να αξιοποιήσει προτάσεις της Ν.Δ.: αποκρατικοποιήσεις, αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό και εργασιακή εφεδρεία(αντί απολύσεων) στο δημόσιο τομέα.

Οπως διαφάνηκε από όσα είπαν οι δύο πλευρές μετά τη συνάντηση, Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν διαφορετική στόχευση:

**Ο πρωθυπουργός, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας καταιγίδας μέτρων, ήθελε να στείλει διπλό μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρώτον, ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι επιβάλλεται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος τα τρία επόμενα χρόνια. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτόν τον στόχο «εθνικό». Και, δεύτερον, ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου έχει τη συναίνεση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, θέμα που ανακίνησαν, άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ρεν, Γιουνκέρ).

**Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε να προβάλει την εικόνα της «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης», η οποία λέει μεν «όχι» στη «λάθος συνταγή» της κυβέρνησης, αλλά δεν αρνείται να βάλει πλάτη εκεί όπου συμπίπτουν σε στόχους και μέτρα με την κυβέρνηση. Ετσι, ο κ. Σαμαράς απορρίπτει κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων, αλλά δίνει «σήμα» ότι συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις, προβάλλοντας επιμέρους ενστάσεις.

Με τον τρόπο του ο καθένας, Παπανδρέου και Σαμαράς διαβεβαιώνουν την τρόικα ότι συμπλέουν για την επίτευξη του βασικού στόχου, που είναι η μείωση των ελλειμμάτων και η αντιμετώπιση του χρέους.Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα εκβιαστικό δίλημμα (το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί στη Βουλή με 151 ψήφους και όχι με 180, όπως έχουν ζητήσει και υπουργοί), αποκλείοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αλλωστε, ούτε ο κ. Σαμαράς επιθυμεί κάτι τέτοιο και χθες δεν έκανε καμιά τέτοια νύξη, ούτε διατύπωσε κάποιο αίτημα.

Ενδεικτικό της διάθεσης του πρωθυπουργού να μη δυσκολέψει τον κ. Σαμαρά είναι αυτό που έλεγαν, μετά τη συνάντηση, κυβερ
Keywords
Τυχαία Θέματα