''κουρεμα'' στη δοση απο γερμανους, ολλανδους, φινλανδους...

20:09 9/7/2013 - Πηγή: Fimotro
«Κουρεμένη» χρηματοδότηση, που θα δοθεί με το «σταγονόμετρο» και σκληρά χρονοδιαγράμματα, επέβαλαν, χθες, οι εταίροι μας στην Ελλάδα, ...
σε μια συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψε η έντονη κριτική από τους σκληρούς του Βορρά για τις καθυστερήσεις στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Το ποσό της επόμενης δόσης ανέρχεται τελικά σε 6,8 δισ. ευρώ, αντί για 8,1 δισ. ευρώ που ανέφεραν τα δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες. «Κουρεύτηκε» από τους Γερμανούς,
τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, με το επιχείρημα ότι αποτελούσε πρόσθετη χρηματοδότηση εκτός προγράμματος, η οποία δεν θα πέρναγε από τα κοινοβούλιά τους.
Είναι προφανές ότι οι παραπάνω εταίροι θέλουν να έχουν την κυβέρνηση υπό ασφυκτική πίεση και, για το λόγο αυτό, εκτός από το «κούρεμα» της δόσης, αποφάσισαν και την τμηματική καταβολή της. Ισως να ήταν ακόμη πιο σκληροί, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση στην Πορτογαλία, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά στο να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αμφισβητώντας τη συνέχιση της στήριξης.
Είναι προφανές ότι οι παραπάνω εταίροι θέλουν να έχουν την κυβέρνηση υπό ασφυκτική πίεση και, για το λόγο αυτό, εκτός από το «κούρεμα» της δόσης, αποφάσισαν και την τμηματική καταβολή της. Ισως να ήταν ακόμη πιο σκληροί, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση στην Πορτογαλία, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά στο να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αμφισβητώντας τη συνέχιση της στήριξης.

Eurogroup: Τμηματική καταβολή 6,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα Η Ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών θα επιστρέψουν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν από ελληνικά ομόλογα, και το ΔΝΤ θα δώσει από την πλευρά του 1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών θα δοθούν τμηματικά. Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο τέλος του μήνα και άλλα 500 εκατ. τον Οκτώβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατ. τον Οκτώβριο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, χαιρέτισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα υπό βαρύ πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε, η θέση του Εurogroup είναι ξεκάθαρη: πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση.
«Πρέπει να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο όχι μόνο για οικονομία, αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες. «Οι τιμές δεν πέφτουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι πολίτες πληρώνουν το κόστος», είπε και, για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει. Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, ανέφερε ότι, στο τέλος του μήνα, το δ.σ. θα αποφασίσει στις 28/7 για τη συνεισφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στην Ελλάδα το 1,8 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας.
Διευκρίνισε, όμως, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και πως εκείνο που συζητήθηκε ήταν οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. «Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος» είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα