Κανονικα οι βoυλευτικες εκλογες στην αιγυπτο

Ένα μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο δήλωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί παρά τα αιματηρά επεισόδια βίας αυτή την εβδομάδα στην... αναζωπύρωση των διαδηλώσεων εναντίον τηςάσκησης της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θα καθυστερήσουμε τις εκλογές. Αυτή είναι η τελευταία λέξη», είπε
ο στρατηγός Μαμντούχ Σαχίν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο στρατός επιμένει ότι δεν θα εμποδίσει την μετάβαση της Αιγύπτου στην δημοκρατία, ωστόσο αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση μεταφορά της εξουσίας σε πολίτες.

Η «εκεχειρία» από τη νύχτα ανάμεσα στις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και τη στρατονομία από την μια και τους διαδηλωτές από την άλλη σήμανε την αποκατάσταση της τάξης στο Κάιρο μετά τις ταραχές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους σε πέντε ημέρες. Αλλά οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, δεσμεύονται ότι θα μείνουν εκεί ωσότου ο στρατός φύγει.

Ο επίσημος σημερινός απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 38 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Ισάμ Σέχα.

Ο στρατηγός Μοχτάρ αλ Μουλά, αναφερόμενος σε μια ομιλία του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επισήμανε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στη νομιμότητα που θέλει ο λαός. Ο πρώτος μας στόχος ήταν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια».

Ο επικεφαλής του επιτελείου Σάμι Έναν συναντήθηκε με «(εκπροσώπους) πολιτικών κομμάτων και ορισμένους διανοούμενους»με τους οποίους συζητήθηκαν προτάσεις για να σταματήσει η βία, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να παρασχεθεί φροντίδα στους τραυματίες.

Υπεραμυνόμενος της στάσης του στρατού που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, ο στρατηγός είπε πως «όλοι συμφωνούμε ότι υπήρχε διαφθορά επί σειρά ετών και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό σε μερικούς μήνες για να υπάρξει σταθερότητα».

Οι εκπατρισμένοι Αιγύπτιοι άρχισαν να ψηφίζουν από σήμερα στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό αλλά καταγράφεται μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τις διαδικασίες. Εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής είπε ότι η διαδικασία άρχισε χθες Τετάρτη και θα συνεχιστεί ως το Σάββατο.
Keywords
Τυχαία Θέματα