Η κόπωση… ο πρόεδρος της βουλής, η κατάργηση του 4 και η συναίνεση της νδ έφεραν «ελλιποβαρές» εσρ!

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Ούφ!!! Τελειώσαμε!!! Ίσως αυτή η φράση να βγήκε ενδόμυχα από το στόμα του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση μετά την ψηφοφορία για τη συγκρότηση ΕΣΡ και τη συναίνεση της ΝΔ που έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα, μετά από 5 άκαρπες συνεδριάσεις με τυχερή την 6η. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Νίκου Παππά ότι:

«Το ΕΣΡ

είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει ο πρώην υπουργός επικρατείας και νυν ψηφιακής πολιτικής, το έκανε την τελευταία στιγμή πριν το νέο ναυάγιο, απογυμνωμένος και ταπεινωμένος την ύστατη στιγμή από την εμμονική ιδέα του 4 που είχε κολλήσει στο μυαλό ου για να βρεθεί λύση με τη συναίνεση της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί και η διαβεβαίωση του προέδρου της βουλής προς τη ΝΔ και την ελλάσσονα αντιπολίτευση ότι θα τηρηθεί η δέσμευση των συμφωνηθέντων, αφού η αξιοπιστία του Νίκου Παππά είχε μηδενιστεί. Έτσι η διάσκεψη των προέδρων, μετά από κάποιες μικροαλλαγές έδωσε το νέο ΕΣΡ από τους:

Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Το έργο που αναλαμβάνει αυτή η ανεξάρτητη αρχή και η στιγμή την οποία την αναλαμβάνει, είναι βαρύτατο. Ίσως και τα ίδια τα μέλη του συμβουλίου εκτός του κ. Μορώνη που είναι γνώστης του αντικειμένου δεν γνωρίζουν το βάρος και τις ευθύνες που επωμίζονται. Με απλά λόγια καλούνται μέσα από μία «ζούγκλα» να διώξουν η να κυνηγήσουν τα «λιοντάρια». Έχουν τη δύναμη και τις ικανότητες να το πράξουν;

Μελετώντας με προσοχή αντίστοιχα ξένα ραδιοτηλεοπτικά συμβούλια και τα πρόσωπα τα οποία συνθέτουν τέτοιες αρχές, νομίζω ότι η σύνθεση του Ελληνικού ΕΣΡ είναι «ελλιποβαρές». Κάνοντας μια ακτινογραφία των προσώπων πέραν του κ Μορώνη, κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται σε μια τέτοια αρχή. Με σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα, το επιστημονικό τους έργο και τη δημοσιογραφική τους καριέρα, δεν έχουν εκείνες τις γνώσεις που απαιτεί το αντικείμενο.

4 καθηγητές πανεπιστημίου, 4 δημοσιογράφοι και ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου καλούνται να δώσουν τη μάχη. Κανένας όμως από όλους αυτούς πέραν του κ. Μορώνη δεν έχει ασκήσει διοικητική, οργανωτική η λειτουργική εξουσία. Ποτέ δεν βρέθηκε σε θέση ευθύνης ασκώντας εξουσία. Το να είσαι καθηγητής η δημοσιογράφος η αγορά είναι γεμάτη. Δεν θα σταθώ στο θέμα των ηλικιών διότι δεν πιστεύω σε ηλικίες. Πιστεύω στις ικανότητες.

Τα πρόσωπα αυτά καλούνται να βάλουν τάξη, σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, που έχει ριζώσει πολύ βαθιά εδώ και δεκαετίες και είναι δύσκολο να ξεριζωθεί. Πρέπει να βάλει τάξη σε 9 πανελλαδικά κανάλια και εκατοντάδες περιφερειακά και τοπικά, μαζί με μερικές εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ όμως δεν είναι μόνο για την παροχή αδειών.

Είναι η αρχή που επωμίζεται και το βάρος της τήρησης των κανόνων λειτουργίας, ελέγχου και νομιμότητας των καναλιών σε όλο το φάσμα τους. Από το πρόγραμμα που θα εκπέμπουν, τις διαφημίσεις την πολυφωνία τον πλουραλισμό και την ενημέρωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει φίμωτρο και λογοκρισία. Είναι όμως υπεύθυνο, για τη διαχείριση, εκχώρηση και αδειοδότηση του «ηλεκρομανητικού φάσματος» για τη χρήση και μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Το ΕΣΡ είναι το όργανο εκείνο που ασκεί τον έλεγχο σε όλο το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Είναι η αρχή που καταρτίζει τον κώδικα Broadcasting: Με απλά ελληνικά τον κώδικα τηλεοπτικής δεοντολογίας, που είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν εκπομπές και περιεχόμενο σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Είναι η αρχή(ΕΣΡ) που έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει άδεια λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, να επιβάλλει κυρώσεις, να αναστείλλει-διακόψη πρόγραμμα-εκπομπή η να επιβάλλει πρόστιμα κλπ.κλπ.

Πίσω όμως από μια τέτοια αρχή, βρίσκεται ένας ολόκληρος εξειδικευμένος μηχανισμός προσώπων από τεχνικούς διοικητικούς νομικούς και κάθε είδους ειδικότητα που μπορεί να συμβάλλει στο έργο του οργάνου. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο του ΕΣΡ. Για μας η σύνθεση του ΕΣΡ, είναι μια «ελλιποβαρής» σύνθεση και δεν ανταποκρίνεται στο κρίσιμο έργο που αναλαμβάνει.

Από τα 9 πρόσωπα λείπουν οι τεχνοκράτες. Λείπουν οι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων. Λείπουν οι άνθρωποι της τηλεόρασης, παραγωγοί σκηνοθέτες, άνθρωποι από το χώρο της διοίκησης και του πνεύματος με προϋπηρεσία και δράση. Εάν όλα αυτά τα συγκεντρώνουν πέραν το κ. Μορώνη τα υπόλοιπα πρόσωπα, εμείς τους βγάζουμε το καπέλο.

Για όλα όμως τα πρόσωπα θα αναφερθούμε σε μία επόμενη ανάρτηση για το τι μπορούν να κάνουν τα μέλη του ΕΣΡ που το συνθέτουν όπως: Ένας αθλητικογράφος, μία τηλεκριτικός(που έβριζε όλα τα κανάλια και την ΕΡΤ), ένας δημοσιογράφος εφημερίδας και ραδιόφωνου 3 καθηγητές νομικών και ένας από τα ΜΜΕ μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα