''h kybeρνηση δε σχολιαζει εκθεσεις διεθνων οργανισμων''...

Απαντήσεις για την έκθεση του ΔΝΤ και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...
του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.
Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις
διεθνών οργανισμών. Δεν το έκανε ακόμη και όταν υπήρχαν εσφαλμένες παραδοχές. Η κυβέρνηση τοποθετείται μόνο επί του συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής». Ωστόσο επεσήμανε δύο στοιχεία:
ότι και αυτή η έκθεση έχει την Ελλάδα στην καλύτερη επίδοση σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος.ότι με βάση τον δείκτη δυσκολίας δημοσιονομικής προσαρμογής προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή που είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά η διατήρηση έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.Όσον αφορά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, η οποία κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 11 δις ευρώ ως το 2015, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε πως «δεν είναι αυτό το δημοσιονομικό κενό που χρησιμοποιούμε στο πρόγραμμα» και ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους γίνονται πάνω στο πρόγραμμα που υλοποιείται. Σημείωσε ακόμη ότι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού παραπέμπει σε μελέτη του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει δημοσιονομικό κενό 0 για το 2013 – 2014, αλλά και ότι για την διαγραφή χρέους θα χρειαστούν «δικλείδες ασφαλείας» απέναντι στους δανειστές.
Έξοδος στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014
Αναφερόμενος στις προβλέψεις για το 2014 ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο και εκτίμησε ότι θα εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση λόγω ανάκαμψης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται στο 26% του εργατικού δυναμικού και η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,26%, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,6%, το χρέος γενικής κυβέρνησης στα 319 δις ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα μειωθεί ως απόλυτο μέγεθος.
Ωστόσο σημείωσε ότι το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους «παραμένει ανοικτό». «Πρέπει να αξιώσουμε και θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», τόνισε.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα