Φοβος και τρομος η γαλλικη ακροδεξια για τον ''κουρασμενο'' ολαντ...

18:12 26/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Υπό το φόβο ότι η γαλλική Ακροδεξιά μπορεί να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, η Κεντροαριστερά...
στη Γαλλία ανασκουμπώνεται, συσπειρώνεται αποσύροντας τους υποψηφίους της σε κάποιες περιπτώσεις με στόχο να ενισχύσει τους υποψήφιους της Δεξιάς έναντι αυτών του γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μελετά με το επιτελείο του την επόμενη μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές,
ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ευλογεί τα... γένια του λέγοντας δεξιά κι αριστερά ότι για την νίκη κατά τον πρώτο γύρο της Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ στο δήμο των Παρισίων, την υποψήφια της γαλλικής δεξιάς αλλά και πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ενισχύεται όλο και περισσότερο το σενάριο περί ανασχηματισμού αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές καθώς ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να μείνει άλλο με σταυρωμένα τα χέρια με τη δημοτικότητά του να ολισθαίνει επικίνδυνα και τους Γάλλους πολίτες να δυσφορούν όλο και περισσότερο με την πολιτική της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών, Αρλέμ Ντεζίρ, υποστήριξε πως , σε δύο πόλεις της νότιας Γαλλίας, την Ταρασόν και τη Σεν Ζιλ, το κόμμα του απέσυρε τους υποψηφίους του στηρίζοντας έτσι τη γαλλική Δεξιά κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε το Εθνικό Μέτωπο να πάρει τις πόλεις", υπογράμμισε ο Ντεζίρ.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε σχεδόν 5% σε εθνικό επίπεδο . Όμως, στην πόλη της βόρειας Γαλλίας Ενέν Μπομόν, το κόμμα της Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει από τον πρώτο κιόλας γύρο την απόλυτη πλειοψηφία εκτοπίζοντας τους Σοσιαλιστές από το προπύργιό τους (από το 1950 έβγαζαν δήμαρχο).Επιπλέον, το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε σε 229 πόλεις να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Για τον πολιτικό αναλυτή, Ούλριχ Βίκερτ η μεγάλη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών. Πολλοί νεαροί Γάλλοι αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.

Πάντως, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί πραγματικά η δύναμη και η επιρροή του Εθνικού Μετώπου και μάλιστα εν όψει των ευρωεκλογών του Μάιου.

«Σίγουρα πάντως η ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου σε επίπεδο δημοτικών εκλογών έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα διότι μπορεί να πλασαριστεί ως μια καθιερωμένη δύναμη και ως τρίτο κόμμα. Νομίζω πως κανείς δεν θα έπρεπε να το υποτιμήσει αυτό» ισχυρίζεται ο Μαρσέλ Λεβαντόβσκι στην εφημερίδα " Le Monde".
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα