Κρίσιμη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ αποτελεί η ώθηση της «Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο της δημιουργία της μεγαλύτερης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην ιστορία, αλλά μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων έχει γίνει στόχος έντονης

κριτικής. Παρόλα αυτά είναι κρίσιμο οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίησή της να πετύχουν.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη συμφωνία, η παρούσα δεν είναι απλώς μια συμφωνία η οποία θα εξαφανίσει εμπόδια στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά μια συμφωνία η οποία σε γεωοικονομικά πλαίσια δημιουργεί κανόνες για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, οι οποίοι θα ενισχύσουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η από εδώ και στο εξής επιτυχής εμπλοκή της Ουάσινγκτον σε παγκόσμια κλίμακα θα απαιτήσει ένα ισορροπημένο πλαίσιο μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των δημόσιων ανταγωνιστών τους. Επιβολή ορίων στον κυβερνητικό έλεγχο της ροής ενέργειας, ασφαλείς πλατφόρμες για τη μεταφορά εμπορικών και προσωπικών δεδομένων, περιορισμοί στην τοπική παραγωγή και τις εσωτερικές απαιτήσεις περιεχομένου, υψηλά περιβαλλοντολογικά στάνταρ, και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων που ενισχύει την εφευρετικότητα, είναι ορισμένοι από τους κανόνες αυτού του πλαισίου.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιτύχει αυτούς τους νέους κανόνες για την παγκόσμια οικονομία μέσα από πολυμερή συνεργασία, μέσω του διάρκειας 14 χρόνων διαπραγματευτικού «Γύρου της Ντόχα» εντός του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι συνομιλίες αυτές, λόγω της ανόδου άλλων συνασπισμών χωρών όπως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και άλλων χωρών με διαφορετικές απόψεις, δεν απέδωσαν σοβαρά αποτελέσματα.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο G20, έχει να κάνει κυρίως με φορολογικάκαινομισματικά θέματα,όπως οισωστές τιμέςσυναλλάγματοςήδημοσιονομική λιτότηταεναντίονδημοσιονομικών κινήτρων, καιουσιαστικά αποτελεί ένανσυμβουλευτικό όργανο.

Την ίδια στιγμή εξειδικευμένοιδιεθνείς οίκοιόπως ο Παγκόσμιος ΟργανισμόςΠνευματικής Ιδιοκτησίαςκαιη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείαςπάσχουν από την ίδιαετερόκλητη συμμετοχήπου μαστίζειτον ΠΟΕ. Κανένα από αυτά ταφόρουμ δεν προσφέρει αυτή τη στιγμήτο σωστό είδοςτωνευκαιριώνγια τις ΗΠΑ καιτηνΕΕ για να καταλήξουν σεδεσμευτικούς, υψηλών προδιαγραφώνπαγκόσμιους οικονομικούς κανόνες.

Είναι αλήθεια ότιούτε οι ΗΠΑ ούτεη ΕΕμπορούν να κάνουνσε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιου είδους κανόνες μονομερώς, αλλά μαζίαυτά ταδύο μεγάλες, οικονομικά προηγμένεςκαικοινής ιδεολογίαςβαρέων βαρών εμπορικές οντότητες (που αποτελούντο 45 τοις εκατότου παγκόσμιου ΑΕΠ) έχουντη δύναμηναδημιουργήσουν νέεςδομές πουάλλοι εμπορικοίεταίροι θαείναι δύσκολο ναμην ακολουθήσουν. Η εκκολαπτόμενη συμφωνία είναι μια λογικήαπάντησηαπό τις Ηνωμένες Πολιτείεςπρος τηναυξανόμενη ποικιλομορφία τουδιεθνούς οικονομικού συστήματος.

Η συμφωνία είναι κρίσιμη, διότι η εναλλακτική λύση δενείναι το status quo. Μια σειρά απόασιατικές χώρεςπιέζουν για μιαΠεριφερειακήΣυνολική ΟικονομικήΕταιρικής Σχέση(RCEP), που περιλαμβάνει και την Κίνα, την Ινδίακαι την Ιαπωνία, καιδεν αντανακλά τους υψηλού επιπέδουκανόνεςπουοι ΗΠΑ και η ΕΕ προωθούν. Εάν αυτή η εναλλακτική πρόταση κερδίσει έδαφος, η Ρωσία (ειδικά τώρα που βρίσκεται σε κόντρα με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες) καιάλλες γειτονικέςχώρες μπορεί ναχτυπήσουν τηνπόρταRCEP. Ένας σκληρός ανταγωνισμός μπορεί νααρχίσει σύντομα αναφορικά με το ποιος θα καθορίζει τους διεθνείς οικονομικούς κανόνες.

Η υπό συζήτηση συμφωνία όχι μόνο έχεισημαντικό ρόλο ναπαίξει στη διατήρηση και ενίσχυση μιας δίκαιηςκαιανοικτής παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αποτελεί και ένα κρίσιμο στοιχείο στην πολιτική της Ουάσινγκτονπρος την Ευρώπη.

Η τρέχουσα κρίσηστην Ουκρανία καθιστά σαφές ότι όσο πιο ενωμένες είναι οι ΗΠΑ και ηΕΕ, τόσο περισσότερη δύναμη διαθέτουν στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων στους τομείς ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Εκτός και εάν υπάρξει αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, οι διεθνείς οικονομικέςδυνάμειςθα διαδραματίσουν σημαντικόρόλο στην ασφάλειατων Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία στη σημερινή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ αποτελεί σημαντικήδοκιμασία για το εάνη Ουάσινγκτον μπορεί να εκσυγχρονίσειτις σχέσεις τηςμε την Ευρώπηγια να συμβαδίσειμε τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Η επιτυχίαή η αποτυχίαστον επαναπροσδιορισμότης σχέσηςων ΗΠΑ με την Ευρώπηστον τομέα αυτόέχει συνέπειες και γιατο πώς ο κόσμοςβλέπειτην ευρύτερηπροσέγγιση των ΗΠΑστις διεθνείς υποθέσεις. Μια οπισθοχώρηση της Ουάσινγκτον από το εμπόριομεένα κρίσιμοστρατηγικό σύμμαχοόπως η Ευρώπηθα μπορούσε να ερμηνευθείως ένδειξη ότιοι ΗΠΑ αποσύρονται απότον ηγετικό τους ρόλοσεμια σειρά βασικών δεσμεύσεων στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα