Διδακτικες μνημες απο την αρχιεπισκοπεια χριστοδουλου

09:05 3/4/2014 - Πηγή: Fimotro
ΕΞ'ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Αγαπητό Fimotro,
Ο μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν εξελέγη στις 28 Απριλίου 1998( σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 16 ολόκληρα χρόνια από τότε), απευθυνόμενος από την πρώτη στιγμή,στους στενούς...
συνεργάτες του-- κληρικούς και λαϊκούς, υπηρεσιακούς και άτυπους συνεργάτες-- είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής:
Παιδιά μου, σας εφιστώ, από τούδε και στο εξής, την προσοχή σε ποιους θα μιλάτε, αλλά και πώς θα μιλάτε και τι θα λέτε! Να είστε διπλά προσεκτικοί και να αξιολογείτε τις επαφές σας, με πιο
αυστηρά κριτήρια! Γιατί αυτοί που θα θελήσουν να χτυπήσουν εμένα, θα χτυπήσουν πρώτα εσάς! Μην τους κάνετε αυτή τη χάρη!
Και ο φόβος του αυτός, επαληθεύτηκε, δυστυχώς, αρκετές φορές, στα δέκα έτη που ήταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος, Πρωθιεράρχης της Εκκλησίας μας .
Τί να πρωτοθυμηθώ;
Την εποχή που ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, ήθελε να υπαγορεύει στον Χριστόδουλο τί να κάνει, τί αποφάσεις να λαμβάνει και ποιούς να εκλέγει ως Μητροπολίτες;
Κι όταν ο Χριστόδουλος του έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί την Αρχιεπισκοπεία του με κανέναν-- ούτε με εκείνον-- τότε ο Καλλίνικος στόχευσε στο λεγόμενο...περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου και το έκανε πρωτοσέλιδο!
Μέχρι την προσωπική οικογενειακή δοκιμασία, λαϊκού συνεργάτη του Χριστόδουλου, εκμεταλλεύτηκε για να εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο, να κάνει ντόρο και να τον αναγκάσει να τον απομακρύνει από κοντά του!Αλλά ο Χριστόδουλος ήξερε την αλήθεια και δεν πουλούσε τα παιδιά του!
Αντιθέτως, πολλά από τα παιδιά του πρόδωσαν και πλήγωσαν τον Χριστόδουλο!
Να σας θυμίσω μήπως, πότε ακούστηκε για πρώτη φορά στην Εκκλησία μας, ο όρος "παντελονάς";;
Την ίδια εποχή ήταν και με την ίδια αφορμή: την εκλογή του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου του Β ´.
Πρωταγωνιστής και σ´αυτήν την περίπτωση, ο πρώην Πειραιώς και από κοντά και οι άλλοι της τότε "Χρυσοπηγής", η οποία είχε αρχίσει από λίγο νωρίτερα να δείχνει σημεία παρακμής!
Αλλά ο μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατόρθωσε να τα ξεπεράσει όλα αυτά και να βγεί ακόμη πιο δυνατός!
Όσο έβλεπα στην Πανορθόδοξη στην Πόλη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τους Προκαθημένους των άλλων Εκκλησιών (όπως Ρωσίας, Ρουμανίας,Βουλγαρίας, Γεωργίας), να στηρίζονται και να έχουν δίπλα τους, εκτός από κληρικούς κ α ι παντελονάδες, αισθάνθηκα πόσο ευτελείς και τιποτένιοι είμαστε ως λαός!
Όταν θέλουμε να μειώσουμε κάποιον, είμαστε ικανοί για όλα!
Και το αισχρό είναι ότι πολλοί μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, βλέπουν συνήθως τα λάθη και τις αστοχίες των άλλων, ενώ οι ίδιοι είναι υπεράνω πάσης υποψίας!
Κι όταν αρχίσει να ξετυλίγεται το επιμελώς κρυμμένο από τους ίδιους κουβάρι, τότε αναφωνούμε με αηδία και αποτροπιασμό: O tempora, o mores!
Να θυμηθώ μήπως,την εποχή του εκκλησιαστικού τσουναμίου, την περίπτωση του πολλαπλώς αδικημένου τότε Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, τον οποίο συγκεκριμένα εξωθεσμικά κέντρα οδήγησαν με ψεύτικες κατηγορίες, στην παραίτηση!
Και ο Θεόκλητος, φερόμενος αξιοπρεπώς και με ζηλευτή ανδροπρέπεια( που θα τη ζήλευαν πολλοί ά ν δ ρ ε s--λέμε τώρα-- Ιεράρχες μας), παραιτήθηκε τότε άδικα, για να εκτονωθεί η κατάσταση των επιθέσεων κατά της Εκκλησίας και να διασωθεί από τον διασυρμό!
Τί απέμεινε από το τηλεκατευθυνόμενο υβρεολόγιο της εποχής εκείνης, κατά του Θεοκλήτου;
Τίποτα!
Γιατί τίποτα από αυτά που λέγονταν ή γράφονταν ,δεν ήταν αληθινό! Ήταν όλα κατά παραγγελία!
Ο Θεόκλητος,κονιορτοποίησε στη συνέχεια, με στοιχεία και επιχειρήματα, όλες τις εις βάρος του τζούφιες φλυαρίες και φήμες.
Και η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, μετά από ενδελεχείς έρευνες και ανακρίσεις, τον απέδωσε στην Εκκλησία αθώο και πάλλευκο! Ήταν όμως αργά γιατί είχε χάσει την έδρα του, αφού είχε παραιτηθεί
Και σήμερα ,εννέα χρόνια μετά, ο αδικημένος αυτός Μητροπολίτης της Εκκλησίσς μας, που παραιτήθηκε για να κοιμούνται οι υπόλοποι ήσυχοι-- αφού όλοι σχεδόν κάτι είχαν να φοβούνται και να κρύψουν-- εξακολουθεί να παραμένει εκτός Ιεραρχίας!
Μέχρι σήμερα, δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός, για την αποκατάστασή του σε μία Μητρόπολη, όπως το αξίζει!
Και η αποκατάσταση αυτή, είναι επιβεβλημένη για λόγους κυρίως ηθικής τάξης και κανονικότητας στην Εκκλησία μας!
Και ώ της ειρωνείας!
Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, την οποία παρέλαβε σε συντρίμμια ο Θεόκλητος το 1999 και την παρέδωσε οργανωμένη το 2005, θα χηρεύσει και πάλι οσονούπω,μετά το πόρισμα της Επιτροπής που θα ελέξει άνευ απροόπτου, μέσα την κουφή εβδομάδα το καλώς ή μάλλον το.. κακώς έχειν του Μητροπολίτη Κυρίλλου.
Ως γνωστόν δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στα λειτουργικά και διοικητικά καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να διοικείται με.. αυτόματο και να έχει περιέλθει η Μητρόπολη σε χειρότερη κατάσταση απ´ αυτή που ήταν το 1999, όταν την παρέλαβε ο Θεόκλητος! Έχουμε στο αρχείο μας κάποιες φωτογραφίες με εικόνες από το before και το after, της κατάστασης που επικρατούσε στη Μητρόπολη.Aλλά και μερικές πρόσφατες!Όμως, τί να πούμε...; Υπομονή και υπακοή!
Και αυτό που φοβόταν για όλους τους άλλους ανθρώπους του ο Μακαριστός Χριστόδουλος, το έπαθε,δυστυχώς ο ίδιος!
Μιλώντας μία μέρα στους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004-- ήταν την ίδια εποχή που ευχαρίστησε την Δεξιά του Υψίστου, όταν επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, μετά τον Σημίτη και τις ταυτότητες---τους είχε πεί σε κλειστή συνάντηση:
"Μα κι αυτοί που ψήφισαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μην πιστεύετε αυτά που λένε ότι είναι ακροδεξιοί! Κάθε άλλο! Kαλοί χριστιανοί είναι οι άνθρωποι αυτοί, που απηύδυσαν από τον Σημίτη και αυτά που έκανε στη χώρα και πήγαν σε ένα κόμμα που τολμά να μιλάει για πατρίδα, για ιδανικά , για την ιστορία μας και την πίστη μας και να μην ντρέπεται και να μη φοβάται"
Και κάποιοι..."ευσυνείδητοι", δυστυχώς , εργαζόμενοι στο σταθμό τησ Εκκλησίας τότε-- που σήμερα κάνουν χωρίς αιδώ, τους... υπερχριστοδουλικούς-- τον μαγνητοφωνούσαν τη στιγμή εκείνη κι έδωσαν το προϊόν της υποκλοπής τους, σε εχθρικά διακείμενους δημοσιογράφους!
Kαι ´το ίδιο βράδυ έπαιζε η μαγνητοφωνεμένη άποψη του Χριστόδουλου-- την οποία είχε απηυθύνει, "ιδιωτικά" υποτίθεται, σε εργαζομένους της Εκκλησίας-- σε όλα τα δελτία ειδήσεων!
Με τον ίδιο τρόπο υπέκλεψαν και μίαν ακόμη αλήθεια, την οποία είπε ολίγον μετά την εκλογή του, απαντώντας σε μία ερώτηση που του υπεβλήθη σε ιδιωτική συνομιλία!
Τί κάνατε αλήθεια εσείς, την εποχή της Χούντας;;
Ειρήσθω εν παρόδω, όταν ανέλαβε η Χούντα την διακυβέρνηση της χώρας, ο Χριστόδουλος ήταν 27 ετών κι όταν έπεσε η Χούντα ήταν 34 ετών!
Κι εκείνος απολύτως ειλικρινά και φυσιολογικά απάντησε:
Μα ήμουν πολύ νέος κληρικός τότε κι ακόμη διάβαζα!
(Ήταν τότε που έκανε το μεταπτυχιακό του και μετά ανέλαβε Γραμματέας της Συνόδου, μετά από εξετάσεις που έδωσε μαζί με πολλούς άλλους υποψηφίους και κατάφερε να περάσει πρώτος σε όλα).
Και πήραν την ανδρεία και ανδρική αυτή απάντηση του Χριστόδουλου τα λαμόγια και την έκαναν φειγ βολάν και το έπαιζαν επί μέρες σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα!
Ξαφνικά φόρτωσαν όλα τα λάθη και τις παραλείψεις μίας ολόκληρης γεννιάς, σε έναν άνθρωπο, γιατί έτσι τους βόλευε!
Δηλαδή, ο ιστορικός του μέλλοντος, που θα κληθεί να κρίνει την παρούσα πολιτική περίοδο και οι... ρουφιάνοι της εποχής μας, που επιτελούν δήθεν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, θα ζητήσουν, προφανώς, ευθύνες από τον σημερινό Αρχιγραμματέα της Εκκλησίας μας, που είναι 35 ετών, και ...ίσως και από τους γραμματείς της Συνόδου, σε περίπτωση που κάποιος απ´ αυτούς είναι ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος Αρχιεπίσκοπος, θα τον ρωτήσουν:
Τί έκανε για να μήν επιβληθεί το Μνημόνιο στη χώρα, αλλά και για να ξεκουμπουστει, να φύγει η τρόικα!
Απολύτως τίποτα, είναι η απάντηση που αρμόζει. Γιατί δεν μπορούσαμε εμείς να παρέμβουμε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Αυτές είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις που σποκαλύπτουν πόσες φορές στήθηκε στα 6 μέτρα η Εκκλησία επί των ημερών του Χριστοδούλου, εξ αφορμής κάποιων τέτοιων περιστατικών όπως αυτό που ζεί η πολιτική ζωή της χώρας με αφορμή την γκάφα ολκής του Μπαλτάκου και την αθλιότητα του Κασιδιάρη!
Από τη μία ο Μπαλτάκος αποδείχθηκε αφελής και ολίγος, για τη θέση που του εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός! Τιμωρήθηκε από το λάθος του! Και αποτελει πλέον ένα ατιμωτικό πολιτικό παρελθόν!
Από την άλλη ο Κασιδιάρης αποδείχθηκε θρασύς, αδίστακτος και καιροσκόπος! Επομένως διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή!
Ας ελπίσουμε ότι το επεισόδιο αυτό θα αποτελέσει το πολιτικό βατερλώ του!
Keywords
Τυχαία Θέματα