Ποια είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου;

07:31 3/4/2014 - Πηγή: iPop

Νιώθεις ότι το μέλλον μοιάζει φωτεινό και ότι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου είναι μπροστά σου; Τότε μάλλον είσαι 24 ετών, διότι «μια έρευνα σε συνταξιούχους έδειξε ότι οι καλύτερες στιγμές τους όπως τους είχαν αποτυπωθεί στον εγκέφαλο συνέβησαν πριν φτάσουν τα 25».

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της που ακολουθεί «μια νατουραλιστική προσέγγιση», συλλέγοντας ιστορίες ελεύθερης ροής από τους συμμετέχοντες, στους οποίους ζητήθηκε να αφηγηθούν σε 30 λεπτά την αυτοβιογραφία τους.

Η Ψυχολόγος Kristina Steiner, του Πανεπιστημίου New Hampshire των ΗΠΑ,

δήλωσε: «Όταν οι άνθρωποι ανατρέξουν στη ζωή τους και κληθούν να αφηγηθούν τις σημαντικότερες αναμνήσεις τους, οι περισσότεροι χωρίζουν τις ιστορίες της ζωής τους σε κεφάλαια που ορίζονται από τις σημαντικές στιγμές που θεωρούνται καθοριστικές για πολλούς: μια μετακόμιση, η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, η πρώτη δουλειά, ο γάμος, ο στρατός και η απόκτηση παιδιών».

Αν έχουμε περάσει τα 25;

Προφανώς, δεν σημαίνει ότι έχουμε χάσει κάθε ελπίδα για ευτυχία!

Η κ. Steiner, διδακτορική φοιτήτρια, δήλωσε: «Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει ότι όταν οι ενήλικες καλούνται να σκεφτούν τη ζωή τους και να αναφέρουν αναμνήσεις, τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ των ηλικιών 15 έως 30 υπερεκπροσωπούνται. Ήθελα να μάθω γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί οι συμμετέχοντες δεν αναφέρουν περισσότερες αναμνήσεις από τις ηλικίες 30 έως 70; Τι είναι αυτό που κάνει τις ηλικίες από 15 έως 30 αξιομνημόνευτες;».

Φυσικά, αυτό συμβαίνει διότι ο άνθρωπος έχει την τάση να εξιδανικεύει το παρελθόν και να αναφέρεται σε περασμένες εμπειρίες δίνοντάς τους μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική. Αυτό που στα ελληνικά λέμε «Κάθε πέρσι και καλύτερα» ή «Περασμένα μεγαλεία και θυμόντας τα να κλαις»…

The post Ποια είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου; appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα