ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε

21:41 23/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν αν η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, πάντως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους...

επόμενους μήνες.

Η Κροατία ελπίζει να πείσει την ΕΕ ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα και ότι η χώρα να ενταχθεί στην Ένωση το 2013. Όμως κάποιες χώρες της ΕΕ επιθυμούν περισσότερες αποδείξεις από την Κροατία ότι έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις
για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Λονδίνο περιμένει την έκθεση της ΕΕ για το θέμα τις επόμενες εβδομάδες. "Υποστηρίζουμε ένθερμα την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ. Ομως είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες", υπογράμμισε ο Χέιγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ένας Βρετανός αξιωματούχος εξήρε την πρόταση της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα πρέπει να ελέγχει τις προσπάθειες της Κροατίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά αφού ολοκληρωθούν οι ενταξιακές συνομιλίες και προτού το Ζάγκρεμπ ενταχθεί στην ΕΕ.

"Πιστεύουμε ότι είναι ένα εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες το σχεδίου αυτού.

"Η Βρετανία και η Ολλανδία δεν βιάζονται" να ενταχθεί η Κροατία στην ΕΕ. Η Γαλλία θα προτιμούσε να κλείσει το θέμα τον Ιούλιο και όχι στα τέλη Ιουνίου, διότι σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητα το θέμα να περάσει "απαρατήρητο".

Από την άλλη, κάποιες χώρες της ΕΕ δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού ίσως να υπονοήσει ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη Δευτέρα για το αν θα ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία και αν θα οριστεί ημερομηνία ένταξης.

Η Κροατία από την πλευρά της δηλώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα και να διασφαλίσει ότι θα παταχθεί η διαφθορά.
Keywords
Τυχαία Θέματα