Αξιωματουχοι της διεθνους υπηρεσιας ατ. ενεργειας μεταβαινουν στο ιραν

11:18 18/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να μεταβούν στη χώρα, στα τέλη αυτού του μήνα, για να εξετάσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή...
Υπηρεσία, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι αποστολή του διεθνούς οργανισμού θα επισκεφτεί την Τεχεράνη στις 29 με 31 Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Τεχεράνης να φιλοξενήσει την ομάδα της οποίας ηγείται ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Χέρμαν Νάκερτς, «αποτελεί ένδειξη διαφάνειας» στις πυρηνικές
δραστηριότητες του Ιράν και διάθεση προσέγγισης με τα ΗΕ.

Η ΔΥΑΕ δημοσιοποίησε έκθεση το Νοέμβριο λέγοντας ότι διέθετε στοιχεία πως το Ιράν διερευνά την ανάπτυξη και δημιουργία πυρηνικών όπλων. Το Ιράν επιμένει ότι η έκθεση βασίστηκε σε αναληθή στοιχεία και ότι το πυρηνικό του πρόγραμμά προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι χώρες της δύσης επίσης εξέφρασαν ανησυχία για την πρόσφατη ενεργοποίηση υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, που παράγει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους χώρες εντείνουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για να αποτρέψουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού Πετρελαίου. Το Ιράν είναι η δεύτερη σε μέγεθος χώρα-παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία.
Keywords
Τυχαία Θέματα