Ανασα στις ελληνικες τραπεζες για τα stress tests

12:23 12/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Θετικά νέα έρχονται για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αποδεκτό έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνυπολογισθούν στα αποτελέσματα των stress tests οι...
εκτιμήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για έσοδα από μελλοντικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ συγχρόνως θα προσμετρηθούν και τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν έως το
τέλος Σεπτεμβρίου για αποπληρωμή κρατικής βοήθειας.
Τα δύο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν νέα δεδομένα και εκλογικεύουν τις όποιες αρνητικές προβλέψεις είχαν προηγηθεί και εκπορευθεί από τις διαφαινόμενες αρνήσεις της ΕΚΤ να αντισταθμίσει κεφαλαιακές ανάγκες με τα δεδομένα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τη μεθοδολογία βάσει της οποίας συνδέεται ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) με την άσκηση προσομοίωσης, η οποία θα διενεργηθεί από την ευρωπαϊκή αρχή για τις 128 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία σύνδεσης, οι τράπεζες με εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης -και εκείνα των ελληνικών τραπεζών έχουν εγκριθεί από την DG Comp- (Επιτροπή Ανταγωνισμού) θα αξιολογηθούν δυναμικά στα έσοδα της τριετίας. Ετσι οι εκτιμήσεις των μελλοντικών εσόδων από τις αναδιαρθρώσεις των ελληνικών τραπεζών για τη διετία 2014-2016 θα μπουν στη μηχανή «στρεσαρίσματος» τόσο στο βασικό όσο και στο ακραίο σενάριο των tests, με τον ίδιο τρόπο που θα μπουν και οι εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας αυτής.
Ομως, αυτά δεν είναι τα μόνα θετικά νέα, αφού συνυπολογισμός θα γίνει και όσον αφορά τα κεφάλαια που οι τράπεζες χρησιμοποίησαν προκειμένου να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια, επαναγοράζοντας προνομιούχες μετοχές. Το θέμα αυτό αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha, που ήδη προχώρησαν στην παραπάνω ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά το πλάνο αναδιάρθρωσης, ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για την ΕΤΕ, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πώληση πακέτου της Finansbank σε ποσοστό μικρότερο του 40%.
Κεφαλαιακές ανάγκες
Ασφαλώς οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα ανακύψουν για τις ελληνικές τράπεζες θα απομειωθούν κατά το ποσοστό των ήδη πραγματοποιηθέντων εσόδων που έχουν ανακύψει από κινήσεις αναδιάρθρωσης, όπως η μείωση των καταστημάτων, η μείωση του κόστους λειτουργίας (εθελουσίες έξοδοι) κ.α. Με το ίδιο σκεπτικό οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη διενεργηθεί θα προσμετρηθούν και αυτές στα κεφάλαια που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, μολονότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 και η άσκηση πραγματοποιείται με στοιχεία του 2013.
Τέλος, πιθανή είναι η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit), εφόσον θεσμοθετηθεί.
Τα παραπάνω περιορίζουν αισθητά τις προβλέψεις για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, στοιχείο που οδηγεί στο γόνιμο συμπέρασμα πως το όποιο μέγεθος ανακύψει μετά την άσκηση θα είναι απολύτως διαχειρίσημο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έξι μηνών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα έχουν προκύψει με το βασικό σενάριο και εννέα μηνών αντίστοιχα για το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει με βάση το δυσμενές σενάριο.
Τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης θα δημοσιευθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Επόμενος στόχος για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη διεξαγωγή αυτών των tests, αποτελεί η ιδιωτικοποίησή τους, αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.
Ας σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ κατά 330 εκατ. ευρώ.
Η μεθοδολογία
Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τη μεθοδολογία και την παραμετροποίηση βάσει της οποίας συνδέεται ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) με την άσκηση προσομοίωσης, η οποία θα διενεργηθεί από την ευρωπαϊκή αρχή για τις 128 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. οι τράπεζες με εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης -και εκείνα των ελληνικών τραπεζών έχουν εγκριθεί από την DG Comp- θα αξιολογηθούν δυναμικά στα έσοδα της τριετίας.
Εγχειρίδιο από την ΕΚΤ για τους ελέγχους
Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα ακολουθηθεί το «σύστημα του φαναριού»
Στη δημοσιότητα έδωσε η EKT τις λεπτομέρειες του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Στο εγχειρίδιο αναφέρεται ότι «θα διεξαχθούν διάφοροι έλεγχοι ποιότητας σε συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές» και «η ΕΚΤ θα συγκρίνει τα ευρήματα από επιμέρους τράπεζες με ευρήματα από τράπεζες παρόμοιου μεγέθους και θα εφαρμόσει το δικό της υπόδειγμα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από πάνω προς τα κάτω». Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι «κάποιες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν περαιτέρω ανάλυση και, εφόσον απαιτείται, να υποβάλουν εκ νέου τις προβολές της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων».
Πρόκειται για το σύστημα του... φαναριού, με τις τράπεζες είτε να περνούν τους ελέγχους (πράσινο), είτε να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία (πορτοκαλί), είτε να καλούνται να υποβληθούν εκ νέου στις ασκήσεις προσομοίωσης (κόκκινο). «Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αυστηρή αυτή η διαδικασία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάντσιο. «Η ενσωμάτωση αφορά όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που καθιστά ξεχωριστή τη συγκεκριμένη άσκηση σε σχέση με προηγούμενες. Επιπλέον, με τη δημοσίευση του εγχειριδίου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για διαφάνεια».
Keywords
Τυχαία Θέματα