Αυτα ειναι τα μετρα που προτεινει το δντ για την ουκρανια...

18:21 4/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Επαρκή κρίθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης βραχυπρόθεσμης απόδοσης, που πρότεινε η κυβέρνηση ...
της Κροατίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην έκθεσή της, η αποστολή του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα είναι αποδεκτά, καθώς αφορούν κυρίως στο σκέλος
τον εσόδων, προτείνει ωστόσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μία στροφή προς πιο βιώσιμα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.

«Το ΔΝΤ αναμένει συνέχιση της ύφεσης της κροατικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, με εκτιμώμενη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 0,5-1% και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται από το 2015 και με μία σταδιακή επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης του 2% μακροπρόθεσμα» δήλωσε χθες, μετά την ολοκλήρωση της -διάρκειας δύο εβδομάδων- αποστολής του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ, ο επικεφαλής της Γιοχάνες Βίεγκαντ.

«Σε συνθήκες μιας ακόμη αδύναμης οικονομίας, τα μέτρα στο σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού, για τα οποία η αποστολή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, φαίνονται αποδεκτά και αναμένεται να οδηγήσουν σε μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, φέτος» πρόσθεσε.

Περίπου τα 2/3 των μέτρων αναπροσαρμογής αφορούν το σκέλος των εσόδων. Ο κ. Βίεγκαντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας στο 15%, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν μία ιδανική επιλογή, καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες να καταστεί η κροατική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι είναι κατανοητή η απόφαση, δεδομένου του ελλείμματος στον τομέα της υγείας.

Για τη μείωση του ελλείμματος, η αποστολή προέτρεψε την κροατική κυβέρνηση να εξετάσει την ενίσχυση των εισπράξεων μέσω των συμμετοχών και την περικοπή δαπανών μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας. Η αποστολή πρότεινε εναλλακτικά μέτρα στο σκέλος των εσόδων, όπως η εισαγωγή ενός σύγχρονου φόρου ακίνητης περιουσίας, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για κέρδη που επανεπενδύονται, η φορολόγηση εσόδων από τόκους και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης φυσικών προσώπων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν το 2015 και το 2016, μέχρι το τέλος της τριετούς περιόδου προσαρμογής για τη μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει το λόγο, για τον οποίο η κυβέρνηση προτίμησε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας αντί της επιβολής κάποιου φορολογικού μέτρου, ο κ. Βίεγκαντ σημείωσε ότι η απόφαση υπήρξε το αποτέλεσμα διαβούλευσης στην κυβέρνηση και ότι, στο βαθμό που ο ίδιος κατάλαβε, υπήρξε περισσότερο αποδεκτή μεταξύ των περισσότερων μελών της κυβέρνησης.

Περαιτέρω, ο κ. Βίεγκαντ σημείωσε ότι η κροατική κυβέρνηση έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση των νόμων στρατηγικών επενδύσεων και προώθησης επενδύσεων, αλλά και οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πρόοδος είναι επίσης ορατή στην αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων, όπως τα ναυπηγεία, οι σιδηρόδρομοι και οι επιχειρήσεις αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αν και ο μετασχηματισμός τους και η εν μέρει ιδιωτικοποίησή τους επιβάρυναν με ένα σημαντικό κόστος την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η εταιρική προπτωχευτική διαδικασία αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, που δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί, προσθέτοντας ότι οι κροατικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καθιέρωσης και μία διαδικασία προσωπικής πτώχευσης. «Η διαδικασία θα πρέπει να αλλάξει στα σημεία όπου παρατηρήθηκαν παρατυπίες, όχι όμως να ανακληθεί, καθώς η προπτωχευτική διαδικασία επιτρέπει στο κράτος και τους πιστωτές να εισπράξουν τουλάχιστον ένα μέρος των απαιτήσεών τους, κάτι που είναι σχεδόν ανέφικτο μέσω της πτώχευσης με εκκαθάριση» σημείωσε.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Κροατίας, ο κ. Βίεγκαντ εξήγησε ότι η διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας κούνα - ευρώ ήταν αναπόφευκτη λόγω του υψηλού βαθμού ευρωποίησης (euroization) του τραπεζικού συστήματος, καθώς και ότι, λόγω της ανελαστικής συναλλαγματικής πολιτικής, οι μεταρρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, σημείωσε ότι υπήρξε σταθερό λόγω της επαρκούς κεφαλαιοποίησής του, που του εξασφάλισε τη σταθερότητα ακόμη και μετά από πέντε χρόνια ύφεσης.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ σημείωσε ότι για την ώρα η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει ανάγκη να απευθυνθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ερωτηθείς αν η Κροατία ζήτησε την οικονομική συνδρομή του ΔΝΤ, απάντησε ότι το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί στην κυβέρνηση, η οποία και επέλεξε το είδος της συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ούτε και συζητήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ενώ αν υποβληθεί (αίτημα), το ΔΝΤ θα είναι στη διάθεση της Κροατίας, πρόσθεσε.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα