EE: Καθησυχαστική για τη ροή φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει τα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια που οφείλει στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, αναφέρει ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ότινγκερ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Το ποσό αυτό θα αποτελέσει μέρος του πακέτου βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν δεν ανησυχεί για την ενδεχόμενη κρίση που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη εφοδιασμού φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, δεδομένου ότι η Ε.Ε

έχει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη κρίση. Ωστόσο ο κ. Ότινγκ εκτιμά ότι σε περίπτωση διάσπασης της Ουκρανίας, «η κατάσταση θα είναι δύσκολη».

Η Gazprom ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι τερματίζει από τον Απρίλιο την έκπτωση στην τιμή με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Ο ρωσικός κολοσσός, μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της εταιρείας με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους δύο έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω της ανακοίνωσης της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Η έκπτωση στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που πρόσφερε η Μόσχα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλερ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναμένεται να αναθέσει στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την αξιολόγηση που θα αφορά τη δυνατότητα επέκτασης κατά 2-3 δισεκατομμύρια δολλάρια του δανείου στην Ουκρανία για την αποπληρωμή των χρεών προς την Gazprom.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

«Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την Ουκρανία» δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Ένα μέρος αυτού θα γίνει μέσω ενός πακέτου βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένα μέρος θα είναι μέσω διμερούς βοήθειας, αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» πρόσθεσε ο ίδιος. Η Ουάσινγκτον δρομολογεί την αποστολή τεχνικών συμβούλων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

The post EE: Καθησυχαστική για τη ροή φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα