Oi λογοι για τους οποιους ευρωπη και ρωσια θελουν να ενταξουν την ουκρανια στη σφαιρα επιρροης τους...

13:27 19/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Στο χείλος του εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία με το Κίεβο να συγκλονίζεται από αιματητρές διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο...
τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλίων και τους αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή κατάρρευση της χώρας.

Ρωσία και Ευρώπη επιδίδονται σε ένα μπρα ντε φερ με τη Μόσχα να θέλει να κινεί τα νήματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας και τις Βρυξέλλες να
προσπαθούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο Μόσχας - Κιέβου προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Τις τελευταίες ώρες, οι δρόμοι του Κιέβου βάφτηκαν με αίμα καθώς η χτεσινή ειρηνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης μετατράπηκε σε βίαιες συγκρούρσεις μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα τέλη Νομεβρίου οι οπαδοί του φιλορώσου προέδρου και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης μάχονται σκληρά μεταξύ τους. Για εβδομάδες διαπραγματεύονταν, όμως το αποτέλεσμα είναι στην πράξη μηδενικό. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι το φυτίλι άναψε χτες όταν τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στο Βερολίνο - με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα "Σβόμποντα"- όπου η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τους υποσχέθηκε την υποστήριξη της Γερμανίας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα ενισχύσει οικονομικά το Κίεβο αφότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, έκανε στροφή 180 μοιρών προσφέροντας μία ένεση ρευστότητας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κι ενώ τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στην γερμανική πρωτεύουσα, οι Ουκρανοί ακροδεξιοί έλαβαν ενεργό ρόλο ενορχηστρώνοντας την πιο αιματηρή νύχτα από την κατάρρευση της Σοβιετινής Ενωσης. Οι ραγδαίες εξελίξεις ανάγκασαν τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης να επιστρέψουν εσπευσμένα στην πατρίδα τους, αν και δεν υπήρξε αποτέλεσμα μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Γιανουκόβιτς. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την "Πλατεία της Ανεξαρτησίας" - όπου άναψε το φυτίλι της εξέγερσης. Στυλώνοντας τα πόδια, οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στα οδοφράγματα. Γύρω στα μεσάνυχτα τυλίχθηκε στις φλόγες η κεντρική σκηνή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η βία αναζωπυρώθηκε με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να καταλάβουν δημόσια κτίρια. Πολιτικοί παρατηρητές στο Κίεβο τονίζουν πως, οι συγκρούσεις θυμίζουν τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε να καταρρέει η Σοβιετική Ένωση και κυρίως η Βαλτική και ο Καύκασος.

Η Wall Street Journal και η Liberation κάνουν μία ιστορική αναδρομή επισημαίνοντας ότι το η Ουκρανία ήταν πάντα διαιρεμένη μετά την ανεξαρτησία της. Στο δυτικό τμήμα, το πάνω χέρι το έχουν οι εθνικιστές, οι οποίοι απεχθάνονται τη Ρωσία. Αντιθέτως, στα ανατολικά η πλειονότητα των κατοίκων μιλάει ρωσικά. Και το νότιο τμήμα της χώρας είναι φιλορωσικό. Την ίδια ώρα το Κίεβο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Τα νήματα στη χώρα κινούν ολιγάρχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Πούτιν.

Η Μόσχα εδώ και εβδομάδες τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας του ανατολικού τμήματος της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσαρτήσει αυτό το τμήμα, το οποίο είναι και το πιο αναπτυγμένο βιομηχανικά, επισημαίνουν οι αναλυτές. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με τον Γιανουκόβιτς παρόλο που είναι το... πιόνι του. Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν θεωρεί πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να τηρήσει πιο σκληρή στάση εναντίον των διαδηλωτών!
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα