O naπολιτανο λεει ''ναι'' στο να παραμεινει προεδρος...

00:46 21/4/2013 - Πηγή: Fimotro
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΕΡΣΑΝΙ, ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, ΜΟΝΤΙ...
«Θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω την συγκατάθεση και τη διάθεση που μου ζητήθηκε. Δε μπορώ να αποσυρθώ: πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη για την χώρα», με αυτή την ανακοίνωση ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιάνο, αποδέχθηκε...
την πρόταση των Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι για παραμονή του στον προεδρικό μέγαρο.

Μετά τις πέντε άκαρπες ψηφοφορίες οι οποίες επιβάρυναν το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί
εδώ και δύο μήνες περίπου στην Ιταλία, ο «Πρεζιντέντε» ενέδωσε στις πιέσεις των επικεφαλής των κομμάτων με την ελπίδα να δοθεί λύση στο χάος.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή του: «Στις σημερινές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συζητήθηκαν θέματα που δεν σχετίζονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνώμονάς μου αυτή την στιγμή είναι η βαθιά επίγνωση ότι δεν μπορώ να αρνηθώ μιαν αναγκαία ανάληψη ευθύνης προς το Έθνος, με την ελπίδα να υπάρξει μια ανάλογη, συνολική, ανάληψη ευθύνης».

Άλλωστε, η υποψηφιότητά του αποτελεί ίσως τη μοναδική υπεύθυνη επιλογή που δε θα προκαλέσει σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στα κόμματα, με μοναδική εξαίρεση, όπως ήταν αναμενόμενο, τον αντισυστημικό Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιό του, Στέφανο Ροντοτά.

Αν, λοιπόν, δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, ο Ναπολιτάνο θα μπορούσε να επανεκλεγεί κατά έκτη ψηφοφορία του κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό που αναδεικνύεται με το σενάριο της επανεκλογής του για μια ακόμα θητεία του 87χρονου προέδρου, είναι και το όνομα του πιθανού μελλοντικού πρωθυπουργού, ο οποίος πιθανώς να είναι ο Τζουλιάνο Αμάτο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, είναι πιθανό να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στην ομάδα οι δέκα «σοφοί», που είχε επιλέξει ο Ναπολιτάνο για να προτείνουν αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια, αυτό που «καίει» το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, είναι να εκλέξει νέο ηγέτη ώστε να επανέλθει η εσωκομματική γαλήνη μετά το σφοδρό ρήγμα που υπέστη η κεντροαριστερά.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα