H σ. μποζη για το βιβλιο "πολιτικη κουζινα" που ενεπνευσε την ομωνυμη ταινια και κυκλοφορει την κυριακη με τη realnews

16:10 12/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Το βιβλίο της Κωνσταντινουπολίτισσας λαογράφου Σούλας Μπόζη, που συνέλεξε και παρουσιάζει 200 παραδοσιακές συνταγές από τις κυράδες της Πόλης κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με τη Realnews. «Το...
βιβλίο μου, Πολίτικη Κουζίνα έδωσε το έναυσμα να γίνει πολύ αργότερα η ομώνυμη ταινία της οποία ήμουν σύμβουλος και όχι μόνο.

Άνοιξα το αρχείο μου και συνεργάστηκα 8 μήνες με την ενδυματολόγο και την σκηνογράφο, και βεβαίως χάρισα το τίτλο του βιβλίου μου!

Επιπλέον, οι τρεις ιστορίες που μετέφερα στον σκηνοθέτη, η θεία που δίνει λάθος συνταγές , η ιστορία με την χύτρα ατμού και οι
μικροί πρόσκοποι που λένε τα κάλαντα, ήταν προσωπικές ιστορίες που ενσωματώθηκαν στο σενάριο.

Η Πολίτικη Κουζίνα έχει να διηγηθεί ιστορίες συγκλονιστικών γεύσεων που δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου.

Απόρροια αυτού είναι η πλούσια γαστρονομική παράδοση που συνεχίζει ως τις μέρες μας δια μέσω της Πολίτισσας νοικοκυράς όπου κι αν βρίσκεται.

Η Πολίτικη Κουζίνα είναι η πρώτη αστική κουζίνα του Ελληνισμού με τις απειράριθμες πρώτες ύλες και τις αναρίθμητες γεύσεις, που αναδύονται από τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά.

Τα φαγητά δεν περιέχουν πολύπλοκες σάλτσες και έχουν ελάχιστα καρυκεύματα σε ισορροπημένες δόσεις.

Οι διατροφικές συμπεριφορές μεταφέρονταν επί αιώνες δια μέσω της προφορικής παράδοσης από μητέρα σε κόρη, από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες της οικογένειας.

Η προετοιμασία του καθημερινού φαγητού όπως και των γιορτινών γευμάτων απαιτούσε γνώση, χρόνο και επιδεξιότητα.

Οι κυράδες της Πόλης σε όποια κοινωνική βαθμίδα κι αν ανήκαν γνώριζαν να μαγειρεύουν τις περίτεχνες συνταγές όπως ήταν τα πολίτικα λαδερά γεμιστά με βάση τα λαχανικά, το ψάρι, τα εντόσθια.

Ετοίμαζαν μεγάλη ποικιλία με τα γλυκά του κουταλιού, το άσπρο γλυκό την γνωστή μας βανίλια με διάφορες προσμίξεις, τα σπιτικά γλυκίσματα.

Το πολίτικο τραπέζι ήταν και είναι τόπος συνάντησης, γεύσης, χαράς και ευδαιμονίας.

Στα γιορτινά τραπέζια την πρώτη θέση έχουν οι μεζέδες που ετοιμάζονται σε μεγάλη ποικιλία για να συνοδεύουν το κρασί και το ούζο και ακολουθεί αργότερα το κυρίως πιάτο.

Οι συνταγές του βιβλίου συγκεντρώθηκαν από Πολίτισσες νοικοκυρές, από τα τετράδια συνταγών που μου παραχώρησαν για το βιβλίο. Επίσης, πολύτιμες πληροφορίες από προσωπικές μαρτυρίες, αποτέλεσαν το περιεχόμενο του βιβλίου.

Όλα αυτά όμως ήταν αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλή κουζίνα των ποιοτικών υλικών και των παραδοσιακών συνταγών είναι κλασική και διαφοροποιείται ελάχιστα στην πορεία των χρόνων με νέες προσθήκες ή αφαιρέσεις υλικών, τα οποία επιτυγχάνονται μετά από κοπιαστικούς και χρονοβόρους πειραματισμούς.

Οι 200 συνταγές της πολίτικης κουζίνας είναι δοκιμασμένες στον χρόνο και διατυπωμένες απλά ώστε να μπορεί να τις παρασκευάσει ο οποιοσδήποτε.

Πιστεύω ότι μαγειρεύοντας τις συνταγές του βιβλίου θα απολαύσετε με την οικογένεια σας και τους φίλους σας όλα αυτά τα εδέσματα!

Εύχομαι καλοφάγωτα και σε χαρούμενες στιγμές!».
Keywords
Τυχαία Θέματα