''πλεον αλλος δεν θα κοιμαται τα βραδια''...

15:21 12/6/2014 - Πηγή: Fimotro
«Παρελθόν» χαρακτήρισε τον κίνδυνο εξόδου της χώρα από την ευρωζώνη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος αν και επισήμανε ...
ότι «οι κίνδυνοι υπάρχουν αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Η χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός».

Σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν την κατάθεση της έκθεσης γα την νομισματική πολιτική στον Πρόεδρο της Βουλής
Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι τα όσα ανέφερε το τελευταίο διάστημα για το άγχος εάν θα ξημερώσει με ευρώ ή δραχμή αφορούσε όλη την εξαετή θητεία του ενώ πρόσθεσε αστειευόμενος ότι «πλέον άλλος δεν θα κοιμάται τα βράδια. Βέβαια θα έχει να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα».

Ο μεγαλοτραπεζίτης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι δεν δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει στην θέση του τον νέο διοικητή της ΤτΕ απέφυγε όμως να απαντήσει λέγοντας «δεν σχολιάζω στο ναό της Δημοκρατίας δηλώσεις πολιτικών αρχηγών».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον κ προβόπουλο για την «πολύτιμη συμβολή του» και πρόσθεσε ότι η θητεία του αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Επισήμανε ότι «ακούμε τις συμβουλές σας παρότι – όπως είπατε – αυτές οι συμβουλές δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε» φράση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή και για την ηγεσία του υπουργέιου Οικονομικών επι διακυβέρνησης Καραμανλή καθώς ο κ. Προβόπουλος έχει αποκαλύψει ότι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου από το 2008. Ωστόσο συνεργάτες του Προέδρου εξηγούν ότι η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη δεν κρύβει αιχμές και υποστηρίζουν πως «αυτό που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι ορισμένες από τις συμβουλές του διοικητή ίσως να μην μπορούσαν να εφαρμοστούν».

Η χαλάρωση και ο εφησυχασμός, οι μεγαλύτεροι εχθροί
Σαφή προειδοποίηση, για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καθώς παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, απηύθυνε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην τελευταία του Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. «Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%».

Ωστόσο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας. Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας, υπογραμμίζει στην Έκθεση.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα