Ft : διευκολυνσεις για τη νεα κυβερνηση σχεδιαζει η ε.ε.

12:18 15/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με τους FT ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μεταβολή ή καθυστέρηση των στόχων για το έλλειμμα. Σε σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση...
τροποποιήσεις στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση
Ανάμεσα σε άλλα όπως αναφέρει η εφημερίδα:

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ανάλογη προσφορά θα γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση αντί του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Τσίπρας έχει μαλακώσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις για τη διάσωση. Και πάλι η ρητορική της εκστρατείας του έχει «χαλάσει» την ψυχολογία προς το κόμμα του και πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν θα είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί σε στόχους μείωσης του ελλείμματος στο τρέχον πρόγραμμα διασώσεων των 174 δισ. ευρώ.

Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο εκτινάχθηκε 10,1% καθώς εκτιμήθηκε νίκη της Ν.Δ. την Κυριακή.

Οι δανειστές της Ελλάδας αποφεύγουν πάρα πολύ να συζητήσουν οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των όρων του μνημονίου εν όψει των εκλογών, γιατί φοβούνται ότι θα ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και θα δυναμώσουν τη θέση του.

Παρά τις παραχωρήσεις που πλέον ετοιμάζουν, οι αξιωματούχοι δηλώνουν με έμφαση ότι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές στο απεχθές μνημόνιο που επιδιώκουν πολλοί Έλληνες, όπως μεταβολή ή καθυστέρηση στόχων για το έλλειμμα. Επιμένουν επίσης ότι το πακέτο δεν θα δοθεί σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσει πρώτα να παραμείνει εντός των στόχων.

Για τους πιστωτές της Ελλάδας, περαιτέρω μείωση στα επιτόκια για τα δάνεια διάσωσης θα εκπροσωπεί μεγάλη παραχώρηση σε μια περίοδο όπου η λαϊκή διάθεση σε πολλά κράτη-μέλη έχει σκληρύνει απέναντι στην Ελλάδα».
Keywords
Τυχαία Θέματα