Eyρωπη δυο ταχυτητων και καταργηση της σεγκεν προτεινει ο σαρκοζι...

17:40 22/5/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ...
Χείμαρρος ο Νικολά Σαρκοζί για τα "κακώς κείμενα" της Ευρώπης, καθώς σε άρθρο του, που δημοσιεύουν από κοινού το γαλλικό περιοδικό "Le Point" και η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", λέει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει...
μία Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Παράλληλα, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας μεγάλης οικονομικής γαλλογερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας στην καρδιά της ευρωζώνης, τάσσεται
υπέρ της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν και την αντικατάστασή της από μία Σένγκεν 2, επισημαίνοντας παράλληλα πως η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας.

"Δεν υπάρχει μία Ευρώπη, αλλά δύο... Στην ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των μελών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, κάνοντας αρχηγικές δηλώσεις, ενώ έσπευσε να παρουσιάσει το δικό ευρωπαϊκό όραμα, όπως υποστηρίζει ο γαλλικός Τύπος.

"Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών-μελών. Δεν είναι καθόλου προσβλητικό για κράτη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο να κατανοήσουν ότι, από οικονομικής πλευράς, η ευθύνη τους δεν είναι είναι ισάξια με της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας" υποστηρίζει.

Λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα της ευρωκάλπης, ο Σαρκοζί υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στο άρθρό του, ότι ο μύθος της ενιαίας Ευρώπης έχει πλέον καταρριφθεί και ότι η Ευρώπη των "28" δεν θα πρέπει να γίνει καρικατούρα.

"To πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας. Πρέπει πλέον να ομολογήσουμε ανοικτά πως ο μύθος μίας ενιαίας Ευρώπης έχει καταρριφθεί από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος στα 18 μέλη" υπογραμμίζει.

Τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρώην ηγέτης της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ζητά τη λήψη αυστηρότερων ελέγχων, ενώ την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς μεταρρύθμισης στους ευρωπαικούς θεσμούς.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι «πρέπει να ανασταλεί αμέσως η Σένγκεν Ι και να αντικατασταθεί από τη Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν, παρά μόνο αφού προηγουμένως έχουν υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης» γράφει, υποστηρίζοντας πως η ανάγκη «αναστολής της συμφωνίας Σένγκεν Ι για να αντικατασταθεί από μια Σένγκεν ΙΙ είναι ολοφάνερη».

Παράλληλα στο άρθρό του ο Σαρκοζί γράφει ότι «η «μεγάλη γαλλο-γερμανική οικονομική ζώνη», όπως την αποκαλεί, «θα μας επιτρέψει αρχικά να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας απέναντι στο γερμανικό ανταγωνισμό, εξαλείφοντας τις φορολογικές και κοινωνικές μας αδυναμίες» και «θα μας επιτρέψει κατόπιν να ηγηθούμε των 18 χωρών που συγκροτούν τη νομισματική μας ένωση».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σαρκοζί, πρέπει να καταργηθούν «όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες».

«Πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά καταργώντας όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες αύριο θα πρέπει να αναλάβουν κράτη-μέλη και περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της Ευρώπης σε μια μικρή δεκάδα βασικών τομέων, όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η έρευνα» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Εκφράζοντας ανοιχτά την απογοήτευσή του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σαρκοζί πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να έχει πλέον νομοθετικές εξουσίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τον αποκλειστικό τομέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα