E.e kaλει μοσχα να εμποδισει τη μεταβαση ενισχυσεων στην ανατολικη ουκρανια...

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία, ...
χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών», τόνισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν
οι υπηρεσίες της η Μογκερίνι, καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Καλώ τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ως προς αυτό, περιλαμβανομένης και της εμπόδισης οποιασδήποτε περαιτέρω κίνησης στρατιωτών, όπλων ή μαχητών από την επικράτειά της προς την Ουκρανία, καθώς και της απόσυρσης από την Ουκρανία όλων των στρατευμάτων, των όπλων και του εξοπλισμού υπό τον έλεγχό της, αλλά και να ασκήσει την επιρροή της για να εγγυηθεί ότι οι αυτονομιστές θα εφαρμόσουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις» που ανέλαβαν στο Μινσκ, προσέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ.

«Οι πιο πρόσφατες αναφορές της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σχετικά με οχηματοπομπές στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με έναν σημαντικό αριθμό βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και στρατιωτών χωρίς διακριτικά να κινούνται προς δυσμάς, αποτελεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», υπογράμμισε η ίδια.

Οι πληροφορίες αυτές «προστίθενται στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στην περιοχή του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας» του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά και στην «αριθμητική αύξηση των κινήσεων στρατευμάτων και εξοπλισμού την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε η Μογκερίνι.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις περιοχές των αυτονομιστών, που καταδίκασαν το Κίεβο και η Δύση κρίνοντας ότι αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβριο, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται αδιαλείπτως, επτά μήνες αφότου ξέσπασε η σύγκρουση εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Πάνω από 40 άρματα μάχης και φορτηγά» εντοπίστηκαν να κινούνται σε έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στην ανατολική περιφέρεια της Μακιίβκα, ανέφεραν χθες παρατηρητές του ΟΑΣΕ που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την οποία είχαν συνάψει την 5η Σεπτεμβρίου το Κίεβο και οι αυτονομιστές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν το απόγευμα μια οχηματοπομπή να κατευθύνεται στο Ντονέτσκ, η οποία αποτελείτο από περίπου 20 στρατιωτικά φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, εκ των οποίων τα 14 ρυμουλκούσαν πυροβόλα προς την Μακιίβκα.

Παραινέσεις Άμπε προς Πούτιν να διαδραματίσει "εποικοδομητικό ρόλο" στην ουκρανική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε εξάλλου τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ο Άμπε εξέφρασε την ανησυχία του κρίνοντας πως οι ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών περιπλέκουν την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο Άμπε «προέτρεψε σθεναρά» τον Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε ο Κάτο στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν εν συνεχεία εξήγησε τις ρωσικές θέσεις όσον αφορά την κρίση.

Ο Πούτιν και ο Άμπε είχαν συναντηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Σότσι, όπου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αρχίσουν προετοιμασίες ώστε ο πρόεδρος της Ρωσίας να επισκεφθεί την Ιαπωνία το 2015, είπε ο Κάτο.

Ο Πούτιν σχεδίαζε να ανταποδώσει την επίσκεψη Άμπε μεταβαίνοντας στο Τόκιο εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Ιαπωνία, στο πλαίσιο συντονισμένων κινήσεων της Ομάδας των Επτά (G7), επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και της ανάμιξής της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατεύματα στην περιοχή.

Τα μέτρα της Ιαπωνίας σε βάρος της Ρωσίας ήταν λιγότερο σκληρά από εκείνα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ ο Άμπε μοιάζει να έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες να προσεταιριστεί τη Μόσχα, παρά τη μακροχρόνια διένεξη των δύο κρατών για εδάφη που διεκδικούν αμφότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα