Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού του λαβυρίνθου του τύμβου Καστά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποκάλυψη του μυστικού στην Αμφίπολη. Στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, οι ανασκαφείς έχουν φτάσει σε βάθος δύο μέτρων.

Την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού θα κάνει νέες ανακοινώσεις.

Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός
Πολιτισμού Κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και έκανε λόγο για «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσει με νέες έρευνες την εβδομάδα που μας έρχεται.

Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη.

Εξάλλου, τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες της ομάδας Τόσκα, αναμένεται να γίνουν το "εργαλείο" των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας.

Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.
Keywords
Τυχαία Θέματα