Anoiγει η πορτα των φυλακων για τον σαββα ξηρο...

07:48 18/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Παρελθόν θα είναι μέσα σε λίγες μέρες οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ΄) σύμφωνα ...
με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ανοίγει η πόρτα των φυλακών για τον Σάββα Ξηρό ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%), λόγω του τραυματισμού από
έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αποφυλάκιση των κρατουμένων μακροχρόνια ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλα νοσοκομεία ή ιατρεία φυλακών, αλλά προβλέπεται και η αποσυμφόρηση των φυλακών με πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων που εκτίουν ποινές ακόμα και κάθειρξης άνω των 10 ετών.

Όμως ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνονται και για τους κρατούμενους που έχουν αναπηρία άνω του 67% αλλά και όσοι έχουν αναπηρία 50% και άνω εφόσον «κρίνεται ότι η παραμονή τους σε κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της αναπηρίας τους».

Ειδικότερα, το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει ως προς την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού:

-κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κρατουμένων που πάσχουν από ημοπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμοσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρούή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητηςανοσποιητικής ανεπρεκιας ή πάσχουν από κακοήθη νεόπλασμα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεταιτακτική αιμοκάθαρση και απο φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της,υπολογίζεται ευεργετικά ως δυο ημέρες εκτιόμενηςποινής.

- το ίδιο ισχύει και για: α) κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω β) κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 50÷ που δεν μπορούν να εργαστούν,κά.

Ακόμη προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ειδικότερα, αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους. Εξάλλου, όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Πάντως, δεν αποκλείεται σε όσους απολυθούν να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται
κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κ.λπ.
Την ίδια στιγμη όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική.

Παράλληλα, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης.

Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνον ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.

Οι ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή τους απολύονται με βούλευμα, ενώ τους τίθενται αναμορφωτικά μέτρα.

Το νομοσχέδιο προβλεπει ακόμη:
-Θα εκτίουν την ποινή τους ή το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως δέκα ετών και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρεση θα αποτελουν οσοι κριθούν οτι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.
-οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχούν και για τους κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας 67÷ και άνω στους καταδίκους με ποσοστό αμαπγεθας 50÷ εφόσον αυτό διακριβωθεί με ειδική πραατογνωμοσύνη.

Σε ό,τι αφορα τους αλλοδαπούς το νομοσχέδιο προβλέπει:
-το δικαστήριο μπορείνα διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδοκάσθηκε σε κάθειρξη αν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τοτς όρους κοινωνικής συμβίωσης.
-το δικαστήριο που αποφασίζει απέλαση αλλοδαπού επιβάλει σε αυτόν απαγορεύση επανεισόδου στηχώρα για 10 έτη.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα