''συνεχιστε την πολιτικη της λιτοτητασ''...

07:30 18/3/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΤΟ ΔΝΤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...
Παρά τις προόδους οι οποίες έχουν επιτευχθεί, η Πορτογαλία οφείλει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας την οποία ...
ασκεί μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφύγει την επανάληψη σφαλμάτων του παρελθόντος, υποστήριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ).

“Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο λόγω του κληρονομημένου αυξημένου δημοσίου χρέους, αλλά επίσης και για να αποφευχθούν οι δημοσιονομικές υπερβολές του παρελθόντος”, επισήμανε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την Πορτογαλία.

Κατά τη διάρκεια του 2013 καταγράφηκε εκ νέου ανάπτυξη, ενώ “η ανεργία συνέχισε να μειώνεται αφού έφθασε ιστορικά υψηλά επίπεδα”, υπενθύμισε ο θεσμός μετά την ολοκλήρωση της αποστολής αξιολόγησης κλιμακίου του στη Λισαβόνα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Μετά την καταγραφή ανάπτυξης 0,9% το 2014 η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015. “Η ανάκαμψη είναι υποτονική”, έκρινε πάντως το ΔΝΤ, το οποίο εκτίμησε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας “δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,25% περίπου”, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα δανεισμού της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του οποίου έλαβε 78 δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια πολιτική λιτότητας.

Ενθαρρυμένη από την “επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής” στο δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και “τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη”, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες μέρος των δανείων τα οποία έλαβε από το ΔΝΤ, υπενθυμίζεται ακόμη στην έκθεση του θεσμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα