Anaπτυξη πνευμονικων κυτταρων απο βλαστοκυτταρα...

00:05 4/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Μια σημαντική καινοτομία για τη μεταμόσχευση πνευμόνων έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι για πρώτη φορά μετέτρεψαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα πνευμόνων, ανοίγοντας ...
τον δρόμο για τη δημιουργία μοσχευμάτων από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή!
Τα επιθηλιακά κύτταρα βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων, καθώς και στα τοιχώματα άλλων οργάνων, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αναπτυχθούν από τα βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία κυττάρων του πνεύμονα.
Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, η οποία
δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology», με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες θα μπορούν να αναπτύσσουν ιστό των πνευμόνων του ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, έχοντας αφαιρέσει πρώτα κύτταρα από το δέρμα του για να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
Επίσης, θα μπορούν να αφαιρούν από το όργανο τα πνευμονικά κύτταρα, να διατηρούν τη βασική του αρχιτεκτονική και να το τροφοδοτούν με νέα πνευμονικά κύτταρα που θα έχουν αναπτυχθεί με την καινούργια μέθοδο.
Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Ν. Υόρκη με στόχο την ανάπτυξη μοσχευμάτων που δεν θα απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Χανς – Βίλχελμ Σνεκ, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετική σημαντική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μεταμόσχευσης πνευμόνων η πρόγνωση είναι πολύ κακή, με αποτέλεσμα συχνά να κινδυνεύει η ζωή του ασθενή.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας, παρόλα αυτά οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μετά από αρκετά χρόνια.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα