Λογιστικο ελεγχο του δημοσιου χρεους συστηνει η deloitte!

Καλύτερη συγκυρία δεν μπορούσε να βρεθεί από την τρέχουσα για να δοθεί στη δημοσιότητα από την λογιστικοελεγκτική εταιρεία Deloitte η μελέτης της υπέρ του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους (εδώ ολόκληρη η έκθεση). Το νορβηγικό τμήμα για την ακρίβεια της πολυεθνικής ελεγκτικής συστήνει τον λογιστικό έλεγχο ως προληπτικό μηχανισμό για τον μετριασμό των δημοσιονομικών κρίσεων.

Η ιδιαιτερότητα της σημερινής συγκυρίας έχει να κάνει με την ισχυρή πιθανότητα για ένα νέο, μαζικό κύμα χρεοκοπιών από πετρελαιοεξαγωγικά
κράτη. Πίσω από τις επικείμενες χρεοκοπίες θα βρίσκεται η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου από 115 δολάρια το βαρέλι, που βρισκόταν μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2014, στα 35 δολάρια τώρα, αφού έφτασε και κάτω από 30 στα μέσα Ιανουαρίου. Οι ζοφερές προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες υπογραμμίζεται από την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας πως η τιμή του πετρελαίου για το τρέχον έτος θα κυμανθεί γύρω στα 37 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε όλες τις αγορές. Η έκταση των κλυδωνισμών που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο καταποντισμός της τιμής του μαύρου χρυσού φάνηκε και από την προειδοποίηση της Apple για πτώση των τριμηνιαίων πωλήσεών της, για πρώτη φορά από το 2003, λόγω της μειωμένης ζήτησης που καταγράφτηκε στις αναδυόμενες αγορές. Μια νέα πραγματικότητα που επιβάλλει στην εταιρεία, αν δεν θέλει να έχει την τύχη της Nokia και της Blackberry, να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική επενδύοντας (στα χνάρια ης ΙΒΜ) όλο και περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών και όλο και λιγότερο στην πώληση συσκευών. Οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες ωστόσο δε διαθέτουν τόσες πολλές επιλογές κι οι περισσότερες απ’ αυτές ήδη νιώθουν το καυτό χνώτο του ΔΝΤ στο σβέρκο τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα