Υποβάθμιση της Κύπρου από τον Moody’s

Άρχισαν τα όργανα για την κυπριακή οικονομία η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, διατηρώντας αρνητικό outlook.

Αιτία της σημερινής αξιολόγησης είναι η αύξηση του κυπριακού δημόσιου χρέους, εξαιτίας των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, που μπορεί να το καταστήσει μη βιώσιμο. Μάλιστα ο Moody’s προειδοποίησε ότι μπορεί να επανέλθει με νέα υποβάθμιση.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody’s, αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012.

Τότε, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».

Η υποβάθμιση έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι μεγάλο αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κυπριακό χρέος θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ το 2014.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δημοσιεύτηκαν παράλληλα χθες το βράδυ στον ιστότοπο του υπουργείου. Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκ. ευρώ η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα ταμεία πρόνοιας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Την ίδια στιγμή, άσχημα είναι τα νέα και από την Ευρώπη σε ότι αφορά την υπογραφή της συμφωνίας για το δάνειο – σωτηρία της Κύπρου. Στη Γερμανία ήδη καλλιεργείται ένα κλίμα κατά της χορήγησης δανείου καθώς θεωρούν ότι δε μπορούν να βοηθούν μια χώρα που επί χρόνια «ξεπλένει» χρήμα, κυρίως ρωσικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να επιλέγεται όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας το «σκοτσέζικο» ντους και για την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με τον Ν. Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ να έχει το προβάδισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα