Υποκρισία η σύγκρουση της αμερικανικής γερουσίας με τη ΣΙΑ

Πόλεμος μεταξύ της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΣΙΑ) έχει ξεσπάσει μετά από τη δήλωση σοκ της Ντάϊαν Φάϊνσταϊν, Προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σύμφωνα με την οποία η ΣΙΑ πραγματοποίησε έρευνα στο ηλεκτρονικό δίκτυο που είχε στηθεί από τη Γερουσία για να εξεταστούν οι καταγγελίες για βασανιστήρια εναντίον υπόπτων τρομοκρατίας από τη ΣΙΑ.

Η πρωτοφανής δια τα δεδομένα δήλωση από μια υψηλά ιστάμενη γερουσιαστή, η οποία μάλιστα ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι φιλικά προσκείμενη στον Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί δημόσια επιβεβαίωση του σφοδρού υπόγειου πολέμου μεταξύ του Κογκρέσου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ΣΙΑ, στενός συνεργάτης του Προέδρου Ομπάμα, Τζόν Μπρέναν, σε κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αρνήθηκε την κατηγορία. Από την πλευρά της η γερουσιαστής Φάϊνστάϊν υποστήριξε ότι η έρευνα του δικτύου από τη ΣΙΑ, παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή νομοθεσία η οποία απαγορεύει έρευνες στο εσωτερικό των ΗΠΑ από τη ΣΙΑ. Οι κατηγορίες αυτές αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα έρευνα για τις δράσεις της ΣΙΑ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην αποστολή και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας.

Οι γνωρίζοντες τις εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, σημειώνουν ότι η δημόσια πλέον κόντρα στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την έρευνα την οποία διεξάγει η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για τις μυστικές φυλακές της ΣΙΑ, στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, στο εξωτερικό, στις οποίες κρατούνταν μέλη της Αλ Κάϊντα, και τις μεθόδους ανάκρισης αυτών των κρατουμένων από τη ΣΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μέθοδοι αυτοί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που εξοργίζει πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο είναι το γεγονός ότι η γερουσιαστής Φάϊνστάϊν επικεντρώνει τα βέλη του θυμού της μόνο εναντίον της ΣΙΑ και μόνο για θέματα που αφορούν την ίδια και την Επιτροπή της Γερουσίας στην οποία είναι Πρόεδρος. Παρόλα αυτά σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δεν επέδειξε τον ίδιο θυμό και ευαισθησία όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν, απεκάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών, προκαλώντας την οργή των αμερικανών.

Το πιθανότερο είναι ότι ο επικεφαλής της ΣΙΑ θα δικαιωθεί από την έρευνα, αλλά η σύγκρουσή του με τη γερουσιαστή μπορεί να αναγκάσει τον Μπαράκ Ομπάμα να του δείξει την πόρτα της εξόδου, χάνοντας ένα έμπιστο συνεργάτη του.

Σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη ζημιά από αυτό τον υπόγειο πόλεμο είναι ότι η ΣΙΑ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στις διαμάχες που λαμβάνουν χώρα στους διαδρόμους του Κογκρέσου και στο παρασκήνιο της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν την κύρια αποστολή τους και να πιάνονται στον ύπνο σε σημαντικά διεθνή γεγονότα με τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου απέτυχαν να προειδοποιήσουν τον αμερικανό Πρόεδρο που σήμερα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα