Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί: οι τέσσερις υποθέσεις που αλληλοσυνδέονται

08:32 2/7/2014 - Πηγή: Antinews

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των συνομιλιών του πρώην προέδρου αποφασίστηκαν από τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας από το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι αλλά τελικά έφεραν πληροφορίες για άλλες δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και ερευνάται: τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από την πολυεκατομμυριούχο κληρονόμο της L’Oréal, Λιλιάν Μπετανκούρ, και την ενδεχόμενη παρέμβασή του για τη χορήγηση μεγάλης αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί από

την τράπεζα CréditLyonnais με την οποία βρισκόταν σε αντιδικία.

Ο Νικολά Σαρκοζί πανηγύρισε πρόωρα; Έξι μήνες αφού κρίθηκε άγονη η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Μπετανκούρ, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σειρά από πολιτικο-οικονομικές υποθέσεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι το στόρι ενός κατασκοπευτικού μυθιστορήματος. Ο πρώην αρχηγός του κράτους και ο δικηγόρος του Τιερύ Χερτζόγκ τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για εμπλοκή σε υπόθεση «διακίνησης επιρροής». Είναι ύποπτοι ότι κατάφεραν να πάρουν πληροφορίες για την πορεία της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης Μπετανκούρ, δια μέσου ενός δικαστή, στον οποίο φέρονται να υποσχέθηκαν ως αντάλλαγμα μια θέση κύρους. Αυτή η νέα υπόθεση, συνεπώς, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση χρηματοδότησης από τη Λιβύη

Η υπόθεση αυτή είναι η αρχή των πάντων. Η Mediapart, όπως και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων ο ενδιάμεσος στο εμπόριο όπλων Ζιάντ Τακιεντίντ, κατηγορούν χωρίς να έχουν φέρει αποδείξεις, μέχρι στιγμής, τον Νικολά Σαρκοζί να έχει λάβει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι επικεφαλείς της δικαστικής έρευνας από τον Απρίλιο του 2013, δικαστές Σερζ Τουρέν και Ρενέ Γκρουμάν, αποφάσισαν να θέσουν υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Νικολά Σαρκοζί όπως και δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών, του Κλοντ Γκεάν και του Μπρις Ορτεφέ.

Οι παρακολουθήσεις αποδείχτηκαν χρήσιμες για τους δικαστές, αλλά όχι, όπως αναμενόταν, για την υπόθεση της «λιβυκής χρηματοδότησης». Σύμφωνα με την εφημερίδα LeMonde, οι τηλεφωνικές συνομιλίες έδειξαν ουσιαστικά ότι ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, δικηγόρος στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ενημέρωνε απευθείας το «στρατόπεδο Σαρκοζί».

Η υπόθεση Μπετανκούρ

Για ποιο πράγμα, όμως, τους ενημέρωνε; Η υπεράσπιση του Σαρκοζί κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2013 προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ακύρωση της κατάσχεσης των ιδιωτικών αλλά και των επισήμων ατζεντών του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ. Ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους ελεγχόταν ως ύποπτος για κατάχρηση της πνευματικής αδυναμίας της Λιλιάν Μπετανκούρ σε βάρος της και υπέρ του. Η υπόθεση έκλεισε λόγω αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η δικαστική έρευνα τον Οκτώβριο του 2013.

Η υπόθεση Ταπί

Παρά αυτό το αδιέξοδο, αυτές οι ίδιες ατζέντες, στις οποίες βασίζονταν οι ανακριτές στην υπόθεση Μπετανκούρ, έχουν τη σημασία τους και στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί και της CreditLyonnais.

Σε αυτήν την υπόθεση, οι δικαστές υποψιάζονταν τον Σαρκοζί ότι είχε ένα ρόλο αποφασιστικό στην υπόθεση διαιτησίας που κατέληξε ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τον επιχειρηματία στη δικαστική του διαμάχη με την CreditLyonnais που χρονολογείται από το 1993. Η ουσία της υποψίας των δικαστών είναι η εξής: το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί συνάντηση τουλάχιστον έξι φορές τον Μπερνάρ Ταπί πριν την εκλογή του στην προεδρία το 2007 και καμιά δεκαριά ακόμη αφού έγινε ένοικος του προεδρικού μεγάρου. Οι ιδιωτικές και επίσημες ατζέντες του Νικολά Σαρκοζί επιβεβαιώνουν τις επαφές αυτές. Μπορεί η αρχική τους κατάσχεση να επρόκειτο να ακυρωθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπετανκούρ στις 11 Μαρτίου από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ένα ολόκληρο τμήμα της συγκεκριμένης διαδικασίας επρόκειτο να καταρρεύσει στην υπόθεση Ταπί. Εξού και η σημασία της όλης ιστορίας που προκύπτει σε σχέση με το Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση «διακίνησης επιρροής»

Και τώρα προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τη συνέχεια. Οι συνομιλίες του Νικολά Σαρκοζί με το δικηγόρο του Τιερύ Χερτζόγκ, που ηχογραφήθηκαν από τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της υπόθεσης της λιβυκής χρηματοδότησης, δείχνουν ότι οι δύο άνδρες ήταν πάρα πολύ καλά ενημερωμένοι για τη δικαστική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη στους κόλπους του Ακυρωτικού Δικαστηρίου χάρη στις διαρροές του Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Το πιο ενοχλητικό; Ο γενικός δικηγόρος φερόταν να ζητά από τον Σαρκοζί (ο οποίος προφανώς είναι άνθρωπος επιρροής), ως αντάλλαγμα, να τον «βοηθήσει» να αναλάβει κάποιο υψηλόβαθμό δημόσιο αξίωμα, όπως πχ η θέση του νομικού συμβούλου, στο πριγκηπάτο του Μονακό. Και αυτή ακριβώς είναι η αφορμή για την έναρξη έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί για «διακίνηση επιρροής». Πρόκειται λοιπόν για μια νέα υπόθεση, η οποία, όμως, είναι στενά συνδεδεμένη με τις προηγούμενες.

Επιμέλεια – μετάφραση: Μάρκο Πόλο

http://www.lexpress.fr/actualite/politique/nicolas-sarkozy-sur-ecoute-les-quatre-affaires-qui-s-entremelent_1498269.html#Fct4GbfD2gv1eilH.99

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα