Τι θα σημάνει για τον τηλεθεατή ένας ενδεχόμενος γάμος μεταξύ ΟΤΕ TV και Nova;

21:56 1/7/2014 - Πηγή: Antinews

Εδώ και μια 5ετία περίπου όλη η ραδιοτηλεοπτική αγορά ζει και αναπνέει με το ερώτημα «αν χωράνε στην Ελλάδα της κρίσης, στην ίδια μικρή αγορά, δύο συνδρομητικές πλατφόρμες». Το ερώτημα λοιπόν θα το απαντήσει η ίδια η πραγματικότητα μιας και η πρόταση γάμου έγινε και μένει η πολύφερνη νύφη, η Forthnet να αποφασίσει αν όντως θέλει να παντρευτεί, ή μάλλον να παντρέψει την πολύτιμη και μονάκριβη θυγατέρα της. Όλα έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, πολύ γρήγορα, συνοπτικά και

με τις δέουσες διαδικασίες. Προηγήθηκε φυσικά η αύξηση της πίτας, η διόγκωσή της, η εκτόξευση δηλαδή του αριθμού των συνδρομητών ενώ ακολούθησε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες για έναν σημαντικό αριθμό διαφωνιών αναφορικά με την απόκτηση δικαιωμάτων κυρίως ποδοσφαιρικών κ.ά.

Ηρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και η Forthnet, αραβικών συμφερόντων κυρίως, έλαβε την πρόταση για να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε μη δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για την απόκτηση της δραστηριότητας της θυγατρικής NOVA, έναντι ανταλλάγματος που κυμαίνεται μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δανεισμό της εταιρείας. Η πρόταση βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές και τελεί υπό όρους και προϋποθέσεις, συνήθεις για αντίστοιχες συναλλαγές. Το Δ.Σ. της Forthnet Α.Ε., τηρώντας τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, θα αξιολογήσει την πρόταση και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

Λίγο νωρίτερα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ) είχε ανακοινώσει τα περί κατάθεσης μη δεσμευτικής προσφοράς στην εταιρεία FORTHNET για την εξαγορά της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ως στόχο:

·Να επιτύχει οικονομίες κλίμακας και ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία στον τομέα της τηλεόρασης, μέσα από χαμηλότερα κόστη.

·Να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους συνδρομητές, σε συμφέρουσες τιμές.

·Να ενισχύσει τη συνδρομητική του βάση στον τομέα της τηλεόρασης.

Συμπέρασμα; Αμφότερες οι φυλές των συνδρομητικών εταιρειών ωφελούνται, αν φυσικά δεν αλλάξει η τιμή των παρεχομένων υπηρεσιών.

Πηγές του ομίλου ΟΤΕ σημειώνουν πως: «η μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ, επίσης, είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες επενδύσεων στην ελληνική αγορά, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Nova».

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΤΕ: «Η συμφωνία αυτή είναι και προς όφελος της Forthnet, η οποία θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να διασφαλίσει τη συνέχεια των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της. Τέλος, τόσο οι επενδύσεις, όσο και η εξυγίανση των επιχειρήσεων είναι βασικά αναπτυξιακά ζητούμενα για την ελληνική οικονομία».

Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά ανέβηκε από το 11% (2011- χρονιά που ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV) στο 18% (2013), ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να κυμαίνονται στο 25%, και την υπόλοιπη Ευρώπη να ξεπερνά το 50%.

To 2013, o Όμιλος OTE είχε κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ, κερδοφορία EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 287,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα επενδύσεων του Ομίλου ΟΤΕ τον καθιστούν μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Μετά από επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, ο Όμιλος έχει αρχίσει να υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στη χώρα για την επόμενη τετραετία. Βάσει των στοιχείων, ο ΟΤΕ αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς, πάντως που κατέχουν το 39,5% της Forthnet, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν την κίνηση της Emirates International Telecommunications (EIT) που κατέχει το 44% της Forthnet μέσω της εδρεύουσας στην Κύπρο Forgendo.

Η πελατειακή βάση του ΟΤΕ TV, της πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ, στο τέλος Μαρτίου ήταν στις 279.000, αλλά οι εντυπωσιακές προσφορές που έχει κάνει η Forthnet της δίνουν το προβάδισμα με 482.000 πελάτες.

Η μετοχική σύνθεση της Forthnet

Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) 44%

Wind Ελλάς 33%

Vodafone Ελλάδος 6,5%

Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΤΕ) 4,2%

Άλλοι 12,3%

Μερίδια αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης (Μάρτιος 2014)

Συνδρομητές Μερίδιο

Nova482.00063%

OTE TV279.00037%

Σύνολο761.000 (περίπου 2.400.000 τηλεθεατές)

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
οτε tv vs nova, nova vs ote tv
Τυχαία Θέματα