Υπό αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο Σκουρλέτης, Δρίτσας και Βαλαβάνη

Στα όρια του βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν το ρήγμα μέσα στην κυβέρνηση βαθαίνει στα πιο υψηλά κλιμάκιά της, εξαιτίας της αδυναμίας της να υπηρετήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Μετά τους δύο υπουργούς Λαφαζάνη και Στρατούλη που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την προηγούμενη Παρασκευή, οι πληροφορίες θέλουν άλλους τρεις υπουργούς που ψήφισαν ΝΑΙ στη συμφωνία να έχουν διαμηνύσει στον Τσίπρα ότι θέλουν

να αντικατασταθούν από τις υπουργικές τους θέσεις. Πρόκειται για τον Πάνο Σκουρλέτη που φέρεται να μη θέλει να παραμείνει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας.

Επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία του με το μνημόνιο, ενώ και η Νάντια Βαλαβάνη που βρίσκεται στο οικονομικό επιτελείο φέρεται διατεθειμένη να παραιτηθεί και από βουλευτής παραδίδοντας την έδρα της αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πολύ σοβαρός αναβρασμός, η λέξη διάσπαση βρίσκεται στα χείλη όλων και ο ένας περιμένει τις κινήσεις του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης έχει ταχθεί ενάντια στις διαγραφές των διαφωνούντων και φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση και σε μνημονιακή μετάλλαξη!

Ταυτόχρονα οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους και αντί της αποχής που επέλεξαν στην προηγούμενη ψηφοφορία τώρα επιλέγουν ένα καθαρό ΌΧΙ στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δύο βουλευτές της ΔΕΑ του Νταβανέλου που έτσι κι' αλλιώς είχαν καταψηφίσει με καθαρό ΟΧΙ.

Σε ότι αφορά την Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη αναμένεται αυτή την ώρα νέα σύσκεψη στελεχών της προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, καθώς σε χτεσινή σύσκεψη αποτυπώθηκαν, τουλάχιστον έτσι μεταδίδεται, διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το αν θα επιδείξει ενιαία στάση.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου -καλώς εχόντων των πραγμάτων αύριο- να υπάρξει και τυπικά θέμα δεδηλωμένης αν στους προηγούμενους 15 βουλευτές καταψηφίσουν και οι άλλοι 15 της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν ΝΑΙ την Παρασκευή αλλά αμέσως με δήλωσή τους διευκρίνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει ούτε ΝΑΙ στη συμφωνία, ούτε πολύ περισσότερο ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Η καυτή πατάτα πλέον βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα και μια πρώτη γεύση των προθέσεών του -που καταρχήν δείχνει να αρνείται το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης- θα έχουμε απόψε το βράδυ με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 10μμ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα