Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί και τους 6.000 οι τραυματίες από τα 7,3 Ρίχτερ σε Ιράν και Ιράκ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Ιράν προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή πάνω στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 415 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επίσης το πρόβλημα των χιλιάδων άστεγων που θα κοιμηθούν για δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο. Τα περισσότερα

από τα θύματα έχουν αναφερθεί στο Ιράν: 407 νεκροί και 6.700 τραυματίες, όλοι τους στην επαρχία Κερμανσάχ που συνορεύει με το Ιράκ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Βαγδάτη και σε πολλές ιρακινές επαρχίες αλλά μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 νεκροί και 336 τραυματίες σε όλη τη χώρα.

"Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό και τρόφιμα" δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. "Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα (...) άντεξαν αλλά τα παλαιότερα, ιδίως τα πλίνθινα, καταστράφηκαν ολοσχερώς", εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χαλασμάτων να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδίδονται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πράγματι ότι πολλές πολυκατοικίες που χτίστηκαν σχετικά πρόσφατα δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στο Γαλλικό Πρακτορείο και σε δημοσιογράφους άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή.

Εστιακό βάθος 25 χλμ, διάρκεια 20''

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε μια ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) και έπληξε περισσότερο το Ιράν, ενώ έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Βαγδάτη, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,3 βαθμών εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια του Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο. Μόνο στην πόλη αυτή των 85.000 κατοίκων έχουν αναφερθεί 280 νεκροί.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές. Στη γειτονική περιφέρεια Νταλαχού πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που επικαλείται δηλώσεις ενός τοπικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αρχές έχουν στείλει στην περιοχή 22.000 σκηνές, 52.000 κουβέρτες, 17 τόνους ρύζι και περισσότερα από 200.000 μπουκάλια νερό. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Fars ακούγεται μια γυναίκα να διαμαρτύρεται στον υπουργό Εσωτερικών ΑμπντολρεζάΡαχμανί-Φαίλ ότι οι κάτοικοι "δεν έχουν νερό".

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ξανάνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων στην επαρχία Κερμανσάχ. Στο Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν "ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους" για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Περίπου 200 τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία της Τεχεράνης.

Στο Νταρμπαντιχάν, την κοινότητα του Ιράκ που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ένα φράγμα.

Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 150 μετασεισμοί και από αυτούς ο μεγαλύτερος ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία και ο ΟΗΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην Τεχεράνη. Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν βοήθεια στο Ιράν, εφόσον χρειαστεί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Τουρκία και Ισραήλ

Οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής πόλης της Τουρκίας Ντιγιάρμπακιρ ένιωσαν και εκείνοι τον ισχυρό σεισμό, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ δήλωσε στο NTV ότι συνεργεία του οργανισμού στην Αρμπίλ ετοιμάζονται να μεταβούν στον τόπο της καταστροφής και ότι η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας, η AFAD, και η Εθνική Ιατρική Ομάδα Διάσωσης (UMKE) σπεύδουν επίσης στο Ιράκ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο ίδιος είπε ότι η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος συγκεντρώνει 3.000 σκηνές και θερμάστρες, 10.000 πτυσσόμενα κρεβάτια και κουβέρτες για να τα μεταφέρει στην ιρακινή μεθόριο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Ισραήλ.

Bίντεο με την στιγμή της σεισμικής δόνησης:

Press TV ✔@PressTV

Video shows the moment strong #earthquake hit parts of #Iranand #Iraq

12:31 π.μ. - 13 Νοε 2017

66 απαντήσεις 124124 Retweet 9090 "μου αρέσει"

Στα θύματα στο Ιράν προστίθενται έξι νεκροί στην ιρακινή επικράτεια, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των ιρακινών αρχών. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο στο Ιράν είναι η επαρχία Κερμανσάχ, που γειτονεύει με το Ιράκ.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Στο Ιράκ, και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ζούσαν στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, στο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου πενήντα τραυματίστηκαν στην Νταρμπανταχάν, περίπου εξήντα χλμ. νότια της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Νάσεχ Μουλά Χάσαν.

Ενώ "ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 άνθρωποι τραυματίστηκαν" στην περιοχή της Καλάρ, ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου αυτής της κοινότητας, νοτιότερα.

Δριμύ το ψύχος, στους δρόμους οι κάτοικοι

Σε πολλές πόλεις του Ιράν και του Ιράκ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και εξαιτίας του φόβου για μετασεισμούς χιλιάδες κάτοικοι και των δύο χωρών κοιμήθηκαν στους δρόμους και στα πάρκα υπό σφοδρό κρύο.

Το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο κατέγραψε περίπου 118 μετασεισμούς και ανακοίνωσε ότι αναμένονται και άλλοι. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για καταφύγιο.

Ο Χοτζάτ Γκαριμπιάν είναι ένας από τους εκατοντάδες άστεγους σεισμόπληκτους στο Ιράν, ο οποίος διανυκτέρευσε στον δρόμο μέσα στο κρύο μαζί με την οικογένειά του, στο Κασρ-ε-Σιρίν.

"Τα δύο μου παιδιά κοιμούνταν όταν το σπίτι άρχισε να γκρεμίζεται μετά τον σεισμό. Τα πήρα και βγήκαμε έξω στον δρόμο. Μείναμε επί ώρες έξω μέχρι που τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων μας μετέφεραν σε ένα σχολείο", είπε τηλεφωνικώς στο Reuters.

Η αστυνομία του Ιράν, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και οι πολιτοφύλακες Μπασίτζ που συνδέονται με αυτούς μετέβησαν στη διάρκεια της νύχτας στις πληγείσες περιοχές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι κάποιοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και οι αρχές ανησυχούν για την μεταφορά των τραυματιών από απομακρυσμένα χωριά. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πετρελαιαγωγοί και τα διυλιστήρια της περιοχής έχουν μείνει ανέπαφα.

Το Ιράν βρίσκεται πάνω σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα και είναι επιρρεπές σε σεισμούς. Στις 26 Δεκεμβρίου 2003 σεισμός 6,6 βαθμών που σημειώθηκε στην ιστορική πόλη Μπαμ, 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, στοίχισε τη ζωή σε 31.000 ανθρώπους.



Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι "δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων" που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Κλειστά τα σχολεία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IRIB, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στις επαρχίες Κερμανσάχ και Ιλάμ, που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στη Νταρμπανταχάν του Ιράκ και στην επαρχία Ιλάμ του Ιράν οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους προληπτικά.


Καταστροφές στο νοσοκομείο

Στην ιρακινή πλευρά, οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Νταρμπαντικάν, 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Σουλεϊμανίγια.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη αυτή, σύμφωνα με τον κούρδο υπουργό Υγείας Ρεκάουτ Χαμά Ρασίντ, ο οποίος χαρακτήρισε "πολύ κρίσιμη" την κατάσταση στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές και διακοπή της ηλεκτροδότησης, είπε ο Ρασίντ, και έτσι οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομείο της Σουλεϊμανίγια.

Στην Χαλάμπτζα, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του όταν υπέστη ηλεκτροπληξία από καλώδιο που έπεσε.

Το μετεωρολογικό κέντρο του Ιράκ συμβούλευσε τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από τα ψηλά κτίρια και να μην χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες.

Σεισμοί στη χώρα

Τον Δεκέμβριο του 2003, μια ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ισοπεδώσει την πόλη Μπαμ του Ιράν, στην επαρχία Κερμάν. Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τον Απρίλιο του 2013, το Ιράν είχε δοκιμαστεί με μερικές ημέρες διαφορά από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μια πρώτη μεγέθους 6,4 βαθμών και μια δεύτερη 7,7 βαθμών—την ισχυρότερη στη χώρα αυτή από το 1957. Οι δύο σεισμοί είχαν στοιχίσει τη ζωή περίπου σαράντα ανθρώπων στο Ιράν και στο γειτονικό Πακιστάν.

Τον Ιούνιο του 1990 ένας σεισμούς μεγέθους 7,4 βαθμών στο Ιράν, κοντά στην Κασπία (βόρεια) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους, είχε τραυματίσει άλλους 300.000 και πλέον και είχε αφήσει άστεγους 500.000 ακόμη. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, 27 πόλεις και 1.871 χωριά είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Βαθιά λύπη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη για τον τραγικό απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ τις βραδινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

"Απευθύνουμε", τονίζει το ΥΠΕΞ, "τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τους φίλους λαούς και τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ, σε αυτές τις δύσκολες ώρες".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ , AFP, Reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ιραν, ιρακ, νεκροι, ριχτερ, σεισμος, χλμ, usgs, ελλαδα, σχολεια, ρυζι, γαλλια, ρωσία, οηε, ntv, twitter, press, hit, νοε, reuters, διυλιστήρια, μπαμ, capital, απε, μπε, afp, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, αλλαγη ωρας 2013, ntv, βιντεο, ρωσία, αδεια, αστυνομια, βερολινο, γερμανια, γυναικα, εθνικη, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ιατρικη, ισραηλ, οηε, σεισμοι, τηλεοραση, φωτογραφιες, afp, reuters, αλληλεγγυη, απε, βαγδατη, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, δηλωσεις, διυλιστήρια, δονηση, εγινε, ειπε, εξι, εξηντα, ερυθρα, εσωτερικων, ζωη, υπηρεσια, κυβερνηση, κι αλλο, κρεβατια, κτιρια, λυπη, λογο, μακρια, μπαμ, μοχαμεντ αλι, μοχαμεντ, νερο, νυχτα, νοε, νοσοκομεια, μπε, ομαδα, οικογενεια, παιδι, παιδια, πακισταν, συρια, συλλυπητήρια, σκηνες, σωμα, σπιτι, σπιτια, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, χλμ, ωρες, hit, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα