Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το μήνυμα στον Μητσοτάκη

H αλήθεια πίσω από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά αλλά και στα όσα ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται είναι ότι το πουλόβερ της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης έχει αρχίσει πλέον να ξηλώνεται. Το αριστερό αφήγημα έχει αρχίσει και θολώνει, όχι γιατί ψήφισαν 80 χιλιάδες τη Φώφη ή γιατί στο χώρο της προοδευτικής παράταξης έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ρεύμα. Αλλά γιατί ο κόσμος αναζητά κάποιους για να τους σηκώσουν από τον καναπέ.

Θέλει ένα αφήγημα καινούργιο, θέλει νέα πρόσωπα που δεν θα του λένε ψέματα

ή τουλάχιστον δεν θα τον κάνουν να αισθάνεται κορόιδο, όπως αισθάνεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Τρέμουν στο Μαξίμου γι’ αυτό και αποδομούν τη διαδικασία που έγινε χθες με τους 210 χιλιάδες να κάθονται στην ουρά για να ψηφίσουν ένα κόμμα που δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και από το Μαξίμου δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου, για τη δημοκρατική διαδικασία που έγινε βρε παιδί μου. Αλλά που να ξέρουν αυτοί από δημοκρατία όταν ο αρχηγός εκλέγεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το μόνο που έκαναν ήταν να διαρρέουν ότι Νεοδημοκράτες πήγαν και ψήφισαν αντί να κοιτάνε πώς απέτυχαν να διεμβολίσουν το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο κόσμος που πήγε χθες να ψηφίσει, ανεξαρτήτως αν επέλεξε Φώφη ή Ανδρουλάκη, έστειλε ένα μήνυμα. Ότι σιχάθηκε τον Τσίπρα, τον Καμμένο και την παρέα τους. Κι ότι δεν είναι ψηφοφόροι δεδομένοι. Δεν είναι πρόβατα που θα τσιμπήσουν επειδή ήρθε ο Τσίπρας να τους πουλήσει νέα παραμύθα.

Κι αν θέλουν να ξέρουν στο Μαξίμου γιατί βγάζουν συμπεράσματα εκ του προχείρου, αυτοί που σηκώθηκαν από τον καναπέ να ψηφίσουν για ένα ανύπαρκτο κόμμα είναι πιθανότατα απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Παραπλανημένοι πολίτες είναι που άκουγαν με ανοικτό το στόμα τον Τσίπρα να τους λέει ψέματα και να έχει αυταπάτες.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα αν θα δυναμώσει η κεντροαριστερά και θα έχει κομβικό ρόλο στο σχηματισμό κυβερνήσεων στο μέλλον, αυτό θα κριθεί από το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές. Αν ηγηθεί η Φώφη είναι σίγουρο ότι θα πατώσει και το εγχείρημα θα αποτύχει. Αν βγει ο Ανδρουλάκης ως νέο πρόσωπο, άφθαρτο και χωρίς τα βαρίδια των βαρόνων του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να πάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ώστε να είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Και κυρίως να κλέψει ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και το Μαξίμου τρέμει περισσότερο τον ευρωβουλευτή από την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που έχει σημασία επίσης είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης. Αν δηλαδή η ΝΔ πάρει ένα ποσοστό αυτοδυναμίας τότε δεν έχει πρόβλημα και δεν θα παρακαλάει κανέναν. Αν είναι κοντά στην αυτοδυναμία θα έχει το πάνω χέρι για να διαπραγματευτεί. Αν δεν είναι καλό το ποσοστό της ΝΔ τότε θα πρέπει να πάει με το νέο κόμμα της Φώφης ή του Ανδρουλάκη.

Το σίγουρο είναι ότι κατέρρευσαν τα σχέδια του Τσίπρα για διεμβολισμό του χώρου αυτού και ειδικά από τη στιγμή που δεν παίζουν κανένα ρόλο ο Καμίνης που ήθελε με πάθος ΣΥΡΙΖΑ και ο Ραγκούσης που δεν ήθελε με τίποτε συνεργασία με τη ΝΔ.

Θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, μέχρι να συγκροτηθεί ο νέος φορέας, ποια θα είναι η μορφή και η δυναμική του, πόσο ρόλο μπορεί να παίξει στο πολιτικό σκηνικό. Και κυρίως τι θα κάνει η ΝΔ. Θα συνεχίσει να στρέφεται περισσότερο προς το κέντρο που επιχειρεί να έχει τη δική του ταυτότητα ή θα ξαναγίνει δεξιό κόμμα κι όποιος θέλει έρχεται μαζί του;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεντροαριστερά, Μητσοτάκη,kentroaristera, mitsotaki